Dejte mi Nostradama a Clancyho

Teroristický útok na New York a Washington následně otřásl i žebříčky nejprodávanějších knih. Na vrchol se vyšplhaly Nostradamovy předpovědi, profil teroristy Usámy bin Ládina, informace o mrakodrapech Světového obchodního centra, studie o biologických zbraních či o budoucnosti terorizmu. "Jsou to knížky, které se normálně zase tolik neprodávají a většinou zůstávají na skladech," prohlásil mluvčí americké knižní sítě Barnes & Noble.

Podle stanice BBC dramaticky vzrostl zájem o apokalyptické věštby francouzského filozofa a astrologa Nostradama, který zemřel v roce 1566 a jehož proroctví někteří čtenáři vztahují právě k nynějším událostem v USA. Na americkém trhu jsou v současnosti k mání dvě vydání Nostradamových předtuch: Complete Prophesies a titul The Little Book Of Nostradamus.

"Je to jeden z těch morbidních obchodních zákonů, že se v okamžicích, jaké dnes prožíváme, lidé obracejí k podobným produktům," říká Margaret Dawsonová z internetového velkoobchodu Amazon. Také odbyt dalších titulů dává Dawsonové za pravdu: mezi těmi nejúspěšnějšími jsou publikace, které se zabývají terorizmem - ať je to Fighting Terrorism od někdejšího izraelského premiéra Benjamina

Nejprodávanější knihy
na
www.amazon.com

Judith Miller Bakterie - Americká
tajná válka proti
biologickým zbraním
Angus Kress
Gillespie
Dvojčata - Život
newyorského Světového
obchodního centra
Simon Reeve Noví šakalové - Ramzi
Jusúf, Usáma bin Ládin
a budoucnost terorismu
John Hogue Kompletní
Nostradamova proroctví
Yossef
Bodansky
Bin Ládin
Netanjahua nebo kniha Noví šakalové - Ramzi Jusúf, Usáma bin Ládin a budoucnost terorizmu. V bestsellerovém žebříčku se také výrazně prosadil titul Dvojčata: Život newyorského Světového obchodního centra. Sám jeho autor Angus Kress Gillespie je nenadálým zájmem zaskočen: "Je to velmi rozporná situace, když lidé v té knize nacházejí potěšení."

Na odbyt jde ovšem také životopis Hillary Clintonové Hell to Pay, jehož autorkou je někdejší moderátorka stanice CNN Barbara Olsonová - ta cestovala jedním z unesených letadel a stačila ještě před svou smrtí zatelefonovat svým blízkým.
Na český knižní trh tlaková vlna teroristického útoku pochopitelně nedolehla s takovou intenzitou. Na přesná čísla od distributorů a knihkupců si budeme muset nejméně týden počkat. Jisté náznaky tu ovšem jsou: čeští čtenáři například začali od minulého týdne shánět politický thriller Toma Clancyho Z rozkazu prezidenta, jehož překlad je na tuzemském trhu k dostání již více než tři roky.

V tomto sedmisetstránkovém románu je sebevražedným náletem zničen Kapitol. "Od středy do pondělka jsme prodali osmnáct kusů - zatímco za celý srpen to byly kusy dva," tvrdí Břetislav Janoušek, vedoucí pražského knihkupectví Černá labuť. Miloslava Stupková z pražské prodejny Kanzelsberger situaci nevidí nijak dramaticky: "Clancy je už prodaný, ale ten se prodává vždycky dobře. Takže v normálu."

V brněnském knihkupectví Barvič a Novotný dávají zájemci přednost Nostradamovi. "Lidé se u nás na Nostradama dost ptají, museli jsme ho doobjednat," poznamenává Marie Tichá. Průvodce proroctvím velkého jasnovidce z pera Michaela Jordana nazvaný Nostradamus a nové tisíciletí u nás loni vydala společnost Euromedia Group - Knižní klub a podle informací tohoto koncernu mají na skladě ještě šest tisíc kusů.

V případě turistických průvodců o New Yorku převládají podle Marie Tiché spíše diskuse: "Přijdou dva zákazníci a začnou si prohlížet průvodce New Yorkem - neznamená to však, že si ho hned koupí. Jinak prodej knížek plyne jako vždy v tomhle období: hodně učebnic." Pražský nakladatel turistických průvodců Jan Vašut má výraznější zkušenost - prodej průvodců New Yorkem se mu zvýšil o tři sta procent. "Je to opravdu jen New York, ostatní města nemají žádný vyšší odbyt," udivuje se.

To majitel pražského knihkupectví Na Můstku Petr Vácha paniku nezažívá: "Prodáváme jako obyčejně, bez výraznějších výkyvů. Výborně se prodávají deníky Bridget Jonesové, Olga Sommerová. Nestalo se mi, že by se tady lidé pídili po pohledech z New Yorku nebo turistických průvodcích. Možná v momentě, kdy vyjde faktografická analýza událostí v Americe, bude větší zájem - ale myslím, že jsme příliš jinde."

John Hogue: Kompletní Nostradamova proroctví.