Chikinki

Chikinki | foto: archiv

Zvrhlíci Chikinki přijedou předvést nové album

Rozdivočelá elektro-kytarová kapela Chikinki přijede v neděli z Bristolu do Prahy, aby přehrála Lucerna Music Baru své nové album Brace, Brace.

Chikinki (www.myspace.com/chikinki) vznikli jednoho dne před deseti lety, když si jejich nynější frontman Rupert přinesl domů dvanáctistopý magnetofon, bezmyšlenkovitě nahrál kytarovou část a o pár dní později zjistil, že zbytek jeho spolubydlících doplnil to ostatní.

Po nějaké době tímto způsobem vzniklo několik kompletních písniček. Svolala se tedy schůze všech spolubydlících a padl názor, že by asi stálo za to dát dohromady kapelu a začít hrát živě.

foto Kytarové retro se silnými písničkami
recenze alba Brace, Brace

Zanedlouho byla na světě nezkrotná a rozpustilá představení, k nimž neodmyslitelně patří zkratované zvuky syntezátorů, padající zpěváci a explodující klávesy.

"Naše vystoupení jsou založena na spontánnosti," říká  bubeník Steve. "Lidé si lépe zapamatují, když něco nejde podle plánu. Pak může být každý koncert originální a neopakovatelný."

Dva týdny poté, co dali dohromady kapelu se dvěma synťáky, se mládenci rozhodli pro jméno Chikinki. "Kdybychom tehdy věděli, že i po deseti letech budeme stále odpovídat na otázky ohledně našeho jména, možná bychom tomu věnovali trochu více přemýšlení," říká nazlobeně frontman Rupert Brown.

Dnes žijí společně v řadovém domku v Bristolu. Tahle mladinká partička odmítla každé zaškatulkování, které jí novináři vymysleli, jako třeba dance-rock-electroclash-indie-disco-new rave, a vytvořila svou vlastní značku "glitch-pop-fuck-noise".

"Nejsme klasická taneční kapela, jsme kytarová kapela, která experimentuje se syntezátory v pořádně rozjetém rock´n´rolovém hávu," říká Rupert.

Poté, co v začátcích způsobili problémy v téměř všech klubech ve svém rodném městě, stáhli se zpět domů k Rupertovu magnetofonu a nahráli album Experiment With Mother, první ultranízkrozpočtový pokus o sjednocení roztříštěných živých vystoupení.

Tyhle rough'n'ready nahrávky stačily k tomu, aby vzbudily pozornost producenta slavných Happy Mondays a U2 Steva Osbourna, který s Chikinki spolupracoval na dalším albu Lick Your Ticket. Poslední desku, která vyšla v listopadu 2007 a více než kterákoliv jiná se točí kolem vztahů a lásky, chlapci financovali z vlastních kapes.

Chikinki se Česku představili už dvakrát - poprvé v roce 2005 v Abatonu a podruhé na loňském festivalu Hrachovka. Do Lucerna Music Baru si s sebou kapela přiveze britskou podporu The Runners.

Vstupenky na koncert jsou k zakoupení v sítích Ticketpro, Ticketstream a Ticketportal za 270 korun, na místě za 350.

, Filter