Phil Collins

Phil Collins - Phil Collins během návštěvy Prahy (25. října 2005) | foto: Michal Sváček, MF DNES

Zpěvák Phil Collins se vrátil

Zpěvák Phil Collins, který odložil oba říjnové koncerty kvůli nachlazení, se vrátil do hlavního města. Ve středu a ve čtvrtek vystoupí se svou kapelou v pražské Sazka Areně, která bude asi vyprodaná.

Pořadatelé očekávají dvakrát 15 tisíc lidí. Právě v Praze Collins uzavře turné First Final Farewell Tour, které označil za své poslední. Kvůli problémům se sluchem bude prý vystupovat jenom příležitostně.


"Collinsův odklad nezpůsobil žádný velký zmatek. Publicita kolem zpěváka spíše zvedla zájem o oba koncerty. Někteří posluchači vrátili lístky, jiní zájemci si je naopak koupili. V prodeji zbývá málo vstupenek," řekl Petr Novák z agentury Interkoncerts.

Přesný počet zbývajících lístků pořadatelé neznali, neboť do včerejška probíhal prodej přes internet. Na oba koncerty zbyly hlavně vstupenky k stání za 1250 nebo 1050 korun. Navíc pořadatelé ještě na poslední chvíli rozšířili plochu pod pódiem.

"Lístky si lidé budou moci koupit ještě v pokladnách u haly, na oba koncerty zbývá také několik vstupenek k sezení," dodal mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

Phil Collins a členové jeho skupiny byli v Praze už včera. "Prožili zde den volna. Co dělal Collins? Myslím, že se šetřil na obě vystoupení," odpověděl stručně Novák.

Zpěvák pojímá své koncerty jako přehlídku hitů, jichž nahrál během pětadvacetileté sólové kariéry slušnou porci. Těžiště jeho slávy leží v osmdesátých letech, kdy Collins bubnoval s kapelou Genesis a zároveň vydával sólová alba, úspěšná na obou stranách Atlantiku.

Collins zazářil s baladou In The Air Tonight, taneční skladbou Don’t Lose My Number nebo soulovou písní Against All Odds, jež jeho současné koncerty zahajuje. V sestavě třiadvaceti hitů nechybí ani nejslavnější kousek Another Day In Paradise, mladší skladba Dance Into The Light nebo Invisible Touch, písňová vzpomínka na Collinsovu éru s Genesis.

Ostatně právě tuto kapelu se chystají bývalí členové oživit. Collins už dal najevo, že by nebyl proti. "Nerozešli jsme se ve zlém, stále zůstáváme přáteli," říkal zpěvák v pražském hotelu Four Seasons, když novinářům vysvětloval rozhodnutí odložit říjnové koncerty.