Zahrada 2006 - Pidilidi - Kapela Pidilidi, předkoncert Šternberk - festival Zahrada 2006 (4. července 2006) | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Zahrada začala „super“ předkoncerty

Tři koncerty v Olomouci, Šternberku a Drahanovicích otevřely 17. ročník největší tuzemské folkové přehlídky, Zahrady. Slunečné počasí přilákalo všude řadu diváků.

Festival Zahrada potrvá až do soboty a vystoupí na něm kolem 150  interpretů včetně hvězd jako Fleret, Vlasta Redl, Žalman, Hradišťan, Žalman či Robert Křesťan.

Na nádvoří původně gotického kostela ve Šternberku se představily skupiny Pidilidi a Pouta z Pardubic, pražský Načas a Gajdošská muzika z Břeclavi. Pidilidi vede kytarista a zpěvák Radek Bartoš, velký prostor dostává i Šárka Fuchsová, která zpívá zároveň s Pouty.

Čtveřice, v níž ještě figurují baskytarista a hráč na příčnou flétnu, působí hodně kompaktním dojmem. Kromě „vážných“ folkových témat má v repertoáru i ptákovinu o prvním sexuálním zážitku mladé slečny na letním táboře, která měla u diváků značný ohlas.

Srdcem předává publiku lidovky Gajdošská muzika se dvěma výraznými zpěvačkami, hudebně se opírá o housle, dudy, kontrabas i grumli. Balady střídá s milostnými texty a při své interpretaci folkloru naplňuje beze zbytku význam slova ryzí.

Pouta vsadila především na nový repertoár, jejž obsahuje i jejich první demoalbum. S příchodem bývalé zpěvačky Poupat Šárky Fuchsové se vícehlas přiblížil tomu „poupatímu“. K Poupatům, z nichž se Pouta vydělila, se vrátila v průvodním slově i zpěvačka Andrea Troníčková, která zní nejpřesvědčivěji ve výrazu posmutnělé něhy. „Pár členů nám udělalo pa, tak vznikla Pouta. Ale vyjadřuje to i vztahy mezi námi,“ vysvětlila divákům Troníčková.

Dvojnásobný držitel Porty z Ústí nad Labem, Načas, se po několika letech vrací na pódia ve staré sestavě, kde kytaristy Tomáše a Honzu Komína doplňuje zpěvák Michal Pravec. Jejich nové písně mají stále drive, energii i zajímavé melodické nápady, největší úspěch však zaznamenala píseň Housenka, mimochodem vítězný song právě z Trampské porty.

„Nerad používám slovo super, ale když to porovnám s minulými roky, tak tentokrát to na všech scénách dopadlo výborně,“ zhodnotil Předzahradu dramaturg Michal Konečný. Nejvíc ho potěšila akce v Drahanovicích, v areálu Pod černou věží, což je gotická tvrz. Zatímco loni a předloni bylo mizerné počasí i účast, letos přišlo 200 lidí. „To je fantastické, byli to především domácí, celá obec má 800 duší. Předzahrada se tam bere jako událost,“ doplnil.

U publika ve Šternberku nejvíc bodoval Načas. Dvanáctiletou Karolínu Soldánovou nadchla skladba Housenka, takže si i koupila desku kapely. „Je to taková líbivá hudba,“ řekla o Načasu další z divaček, třiatřicetiletá Eva Komárková. S manželem Tomášem byli na Zahradě v roce 1998, letos nemohou kvůli dětem. „Máme dvouletá dvojčata, s nimi by to bylo dost těžké. Až budou větší, určitě se tam zase dostaneme, tehdy to bylo perfektní,“ řekl Tomáš Komárek.

,