František Segrado

František Segrado | foto: Indies Records

Veselá bída, zelé, špek a muzika

Druhé album kapely Veselá bída Nebozízek vrtá především do valašské, respekktive moravské tradice lidové písničky.

Ukázky z CD najdete v audiogalerii.

Vedoucí souboru František Segrado tyhle věci umí. Deska totiž dokáže zaujmout i ty, kdož by na moravskou veselici nikdy nepáchli.

Segrado má za sebou bohatou muzikantskou minulost. Po rockových začátcích zakotvil nadlouho v kapele Dobrohošť, kterou založili muzikanti z okruhu Etc... Vladimíra Mišíka. Později si zahostoval i v Irish Dew či populárním Čechomoru, nemluvě o albu Michala Horáčka a Jardy Svobody Tak to chodí...

Ve skupině Veselá bída se v roce 2002 sešli kromě Segrada hudebníci Karel Proisl, Karel Spáčil a  Jan Volčík, kteří spolu už v sedmdesátých letech hráli ve folkové skupině Křováci. Mají zkušenosti s folkem, jazzem, rockem i country, přičemž k lidovce se nejblíže dostal Jan Volčík, který hrával v cimbálovce Jasénka pod vedením primáše Zdeňka Kašpara.

Deska Nebozízek je především živá. V podání Veselé bídy se moravské lidové pecky jako Muzikanti co děláte, Aj děvča, děvča či Janíčku, Janku stávají veselou a bohatou muzikou, kterou je možné prožít (a přežít) i mimo strakonické slavnosti a bez litrů slivovice.

František Segrado si drobně upravil texty, kapela, hrající především na folkové nástroje, zase aranže. Obohacení či oživení písniček však vyváženě skloubila s úctou k tradici, takže výsledkem není deska odcizených variací na folklorní téma, ale album původních skladeb, kterým Veselá bída vdechla nový život.

FRANTIŠEK SEGRADO & VESELÁ BÍDA: Nebozízek
Indies Records, délka CD 39:17
Tři pecky: Nebozízek, Sedí vrabec na kostele, Muzikanti co děláte
Hodnocení iDNES: