České hrady 2008 - Xavier Baumaxa

České hrady 2008 - Xavier Baumaxa - hrad Točník | foto: Josef Vostárek, MF DNES

Večírek na Točníku zmáčel déšť, prchalo se před koncem

První ze série hudebních festivalů České hrady.cz na Točníku na Berounsku v sobotu navštívilo přibližně pět tisíc lidí, což o dva tisíce méně než při loňské rekordní návštěvě. Nejvíce diváků bylo v areálu v podhradí při vystoupení skupiny Wohnout.

"Návštěvnost večerního programu ovlivnil déšť, kvůli kterému část lidí odešla ještě před koncem festivalu," řekla jedna z organizátorek akce Ivana Svítková. Čtvrtý ročník putovního festivalu České hrady.cz začal již v pátek komornějším programem přímo v areálu zříceniny hradu Točník. Také zde měli organizátoři problémy s počasím.

Původně měla festival zahájit reprodukovaná hudba Petra Hoška alias DJ Mucha, před začátkem akce však začalo drobně pršet a zvedl se vítr, který odnášel plátěné stany techniků a způsobil jim komplikace. Místo dýdžeje, kterému vítr působil potíže s citlivou přenosovou jehlou, s více než půlhodinovým zpožděním otevřela festival skupina Guločar.

. ČESKÉ HRADY.CZ 2008

18.-19. 7. Kunětická hora - mapa
25.-26. 7. Švihov - mapa
1.-2. 8. Bezděz - mapa

Účinkující: Monkey Business, Chinaski, Divokej Bill, Sunshine, Wohnout, Horkýže Slíže, Plastic people Of the Universe, Gulo čar, David Koller, Kontrafakt, Airfare, Jana Lota, Skyline a další

Web: http://www.ceskehrady.cz

Festival je také zaměřen na rozvoj turistického ruchu a zviditelnění památek v regionech. Proto jsou v ceně vstupenky zahrnuty i prohlídky expozic hradů.

Zhruba dvě stovky lidí vedle Guločaru sledovaly vystoupení Plastic People of the Universe, písničkáře Xaviera Baumaxy a ohňovou show Pa-li-Tchi.

Vedle hudebního programu se návštěvníci pobavili při vyhlašování a odměňování divácké soutěže o nejlepší masku. Na hradě budila velkou pozornost čtveřice v převlečení za populární postavičky z kresleného seriálu Čtyřlístek, vítězství si však odnesl mladík s kosou představující Smrt.

České hrady 2008 - festivalový karneval (Čtyřlístek)

Součástí programu bylo i mluvené slovo formou pořadu Na stojáka živě! televize HBO. Na Točníku s velkým úspěchem vystoupili Iva Pazderková, Miloš Knor, Lukáš Pavlásek a Petr Cerha.

České hrady 2008 - Xavier BaumaxaFestival v podhradí Točníku pokračoval v sobotu vystoupením kapel Monkey Business, Chinaski, Divokej Bill, Sunshine, Wohnout, Horkýže Slíže a řady dalších hudebníků, kteří se zde střídali na dvou scénách. Tisíce diváků nadchnul hudební soubor The Tap Tap, v němž hrají studenti Jedličkova ústavu. Velký aplaus sklidil David Koller, který si s převážně zdravotně postiženými muzikanty zazpíval svůj hit Nic není na stálo.

,