Vašo Patejdl

Vašo Patejdl | foto: Archiv Elánu

Rodina zveřejnila Patejdlovo parte, před klášterem bude živý přenos

  • 16
Pozůstalí po zesnulém hudebníkovi Vašovi Patejdlovi zveřejnili umělcovo parte. Na středeční rozloučení v bazilice Strahovského kláštera je zvána široká veřejnost. Smuteční akce bude v areálu přenášena živě.

Rozloučení s hudebníkem a zakladatelem skupiny Elán, který zemřel v sobotu 19. srpna po těžké nemoci, se bude konat od 14:00 v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Strahově. Na smuteční obřad je zvána široká veřejnost, pro kterou je vyhrazeno nádvoří Strahovského kláštera.

„Jak už bylo zmíněno dříve, možnost rozloučit se s Vašo Patejdlem budou mít jak přátelé a kolegové, tak i fanoušci a široká veřejnost. Pro fanoušky a veřejnost bude k dispozici areál Strahovského kláštera, kde bude zajištěn živý přenos ze smutečního rozloučení. Kapacita baziliky je omezená,“ uvedla rodina na sociálních sítích k uveřejněnému parte. „Děkujeme Vám za neutuchající podporu a za to, že na Vaša s láskou vzpomínáte,“ dodali.

Zemřel Vašo Patejdl. Skladateli, textaři a zakladateli Elánu bylo 68 let

Vašo Patejdl na festivalu Benátská! s Impulsem (27. července 2023)

Patejdlovo úmrtí bylo podle jeho manželky Miluše náhlé a nečekané. „Mého manžela zasáhla nečekaně, a především zcela skrytě, velmi zákeřná nemoc. Jeho odchod byl zapříčiněn důsledkem celkového vyčerpání organismu při progresi zákeřného zhoubného onemocnění slinivky břišní. Diagnózu mu lékaři oznámili 14 dní předtím, než nastal onen osudný den,“ sdělila Patejdlová v pondělí.

Jedním z posledních Patejdlových vystoupení byl letos 27. července koncert na festivalu Benátská! v libereckém Vesci. Skupina Elán pak plánovala příští rok dva koncerty - v Praze a v Bratislavě. Důvodem jednorázového návratu měla být oslava sedmdesátin frontmana Jožo Ráže a Patejdla.

Patejdl, který se narodil 10. října 1954 v Karlových Varech, spolupracoval i se slovenským zpěvákem Richardem Müllerem, pro kterého složil hit Po schodoch. Vytvořil také hudbu pro film Fontána pro Zuzanu z roku 1986 nebo pro filmovou pohádku Sedmero krkavců z roku 2015. Za svou tvorbu získal řadu ocenění.