Coldcut

Coldcut | foto: D Smack U

Slavní Coldcut poprvé zamíří do Česka

  • 5
V rámci druhého ročníku festivalu Move se v říjnu do Prahy vypraví legendární formace Coldcut, která již dvacet let patří k nejdůležitějším postavám světové klubové scény.

Coldcut tvoří dvojice dýdžejů - bývalý učitel Jonathan More a programátor Matt Black, kteří se spojili v půlce osmdesátých let minulého století. Nejprve se věnovali remixům skladeb jiných interpretů, v roce 1988 vydali debut What’s That Noise.

Jejich produkce bývá označovaná jako undergroundový hip-hop s bohatým využitím elektronických samplů a jeho instrumentální složka se později stala základem pro směr označovaný jako trip-hop.

V roce 1990 stáli u zrodu jednoho z nejdůležitějších hudebních labelů devadesátých let, Ninja Tune. Black a More se tehdy věnovali hlavně produkci a remixům, úspěch slavili například s ambientní coververzí jazzového hitu Autumn Leaves.

V roce 1997 vydali své asi nejznámější album Let Us Play, které bývá považováno za jednu z nejoriginálnějších a nejzajímavějších desek, které elektronická klubová scéna v devadesátých letech zbytku světa nabídla. Coldcut pravidelně hrají po festivalech nejrozmanitějších žánrů – od Sonaru v Barceloně, legendárního jazzového festivalu Montreux až po mamutí open air festivaly jako Glastonbury, či Roskilde.

Letos doplnili svou diskografii albem Sound Mirrors, na jehož natáčení si pozvali třeba Jona Spencera z Blues Explosion, rapera Roots Manuvu nebo Roberta Owense. Nadžánrová kolekce dvanácti skladeb sice neznamená takový šok, jaký způsobili před devíti lety, přesto si Coldcut udrželi status jednoho z nejinspirativnějších jmen britské hudební scény.

Coldcut zahrají v Roxy 11. října, vstupenky za 599 korun jsou v k sehnání v předprodeji ode dneška.