Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Věčně rozhněvaný antisemita a levičák. Roger Waters slaví osmdesátiny

  10:45
Britský zpěvák, skladatel a baskytarista Roger Waters, jeden ze zakládajících členů skupiny Pink Floyd, slaví 6. září osmdesáté narozeniny. Jedna z nejzásadnějších postav rockové scény budí pozornost svými názory.
Roger Waters 27. dubna 2018 v pražské O2 areně

Roger Waters 27. dubna 2018 v pražské O2 areně | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Levicově orientovaný umělec se ostře vymezuje proti válkám a zbrojení. Často kritizuje Izrael a řada židovských organizací ho označuje za antisemitu. Kritiku vzbudil i svými výroky o ruské invazi na Ukrajinu.

Šťáva bez masa? Rockovou nádheru Pink Floyd na Strahově doprovázel déšť a pláč

Pink Floyd je jednou z nejslavnějších britských rockových kapel. Od jejího zrodu v polovině 60. let minulého století stál v jejím čele zpěvák, kytarista a skladatel Syd Barrett, téměř výhradní autor památné debutové desky Piper At The Gates Of Dawn. Kvůli eskalujícím psychickým potížím, souvisejícím i s užíváním drog, Barrett v roce 1968 kapelu opustil a na jeho místo nastoupil kytarista David Gilmour. Kromě něj a baskytaristy Rogera Waterse tvořili sestavu bubeník Nick Mason a klávesista Rick Wright.

Vůdčí osobností v Pink Floyd se stále výrazněji stával právě Waters. Stál za texty, celkovým konceptem a drtivou většinou hudby slavné volné albové trilogie The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here a Animals. Z jeho hlavy pochází rovněž dvojalbum The Wall a také jeho „dovětek“ The Final Cut, který sice vyšel pod hlavičkou Pink Floyd, ale mnohem více je Watersovým prvním sólovým albem.

Když ztratíte otce

Z části hraný a z části animovaný hudební film The Wall režiséra Alana Parkera je plný symbolických obrazů a je i válečným mementem člověka, který přišel ve válce o otce. Watersovi bylo pět měsíců, když jeho otec Eric Fletcher Waters v únoru 1944 padl v 31 letech po spojeneckém vylodění u italského Anzia. V jednom rozhovoru Roger Waters uvedl, že v něm ztráta otce vyvolávala hluboký hněv. „Trvalo mi léta, než jsem se s tím vyrovnal. Protože byl nezvěstný, i když se mělo za to, že padl, tak jsem ještě docela nedávno čekal, že se vrátí domů,“ řekl hudebník.

GLOSA: Pink Floyd? Zapomeňte! Já, já, já jenom já, vytahuje se Roger Waters

V roce 1985 Roger Waters Pink Floyd opustil a na pódiu se s nimi pak sešel až v červenci 2005 při koncertu Live 8 proti chudobě. Po odchodu z kapely zažaloval zbývající členy kvůli jménu Pink Floyd, na něž si činil nárok. Spor nakonec prohrál a trojice Gilmour, Waters a Wright pokračovala pod původním názvem.

První sólové album The Pros and Cons of Hitch Hiking Waters vydal v roce 1984, mimo jiné s kytaristou Erikem Claptonem. Tři roky nato se vydal na turné s další deskou Radio K.A.O.S., zatímco Pink Floyd koncertně propagovali albem Momentary Lapse of Reason.

„Soutěžím sám se sebou a prohrávám,“ zhodnotil tehdejší situaci Waters. V roce 1992 o sobě ale dal vědět zdařilou deskou Amused to Death, na níž účinkoval kytarista Jeff Beck.

V červnu 2002 koncertoval Waters poprvé i v Praze, kde s ním, stejně jako i při dalších návštěvách, hrál na klávesy jeden z jeho tří potomků – syn Harry. Podruhé zavítal Waters do ČR v roce 2007 v rámci turné The Dark Side of the Moon. V roce 2011 v pražské O2 areně symbolicky postavil a zboural svou proslulou Zeď, stejně jako v srpnu 2013.

V roce 2018 v Praze představil písně ze svého dosud posledního alba Is This the Life We Really Want? Naposledy vystoupil v Česku letos v květnu, kdy uspořádal hned dva koncerty v rámci rozlučkového turné nazvaného This Is Not A Drill.

Ostrá kritika Západu

Popáté ženatý Waters budí rozruch i kritiku některými svými názory. Svého času vyzval v otevřeném dopise rockové hvězdy z celého světa ke kulturnímu bojkotu Izraele. Tehdy označil Izrael za „stát apartheidu“. V minulosti také při koncertech nechával vypouštět balón ve tvaru prasete, na kterém byla zobrazena Davidova hvězda. Obvinění z antisemitismu, ze kterého Waterse viní některé židovské organizace, ale vždy odmítal s tvrzením, že mu jde o práva Palestinců.

Loni v září napsal otevřený dopis manželce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, v němž obvinil extrémní nacionalisty na Ukrajině, že přivedli zemi na cestu do této zničující války. Kritizoval také Západ za dodávky zbraní Ukrajině a NATO, že podle něj provokovalo Rusko. Z rozdmýchávání války na Ukrajině obvinil i amerického prezidenta Joea Bidena.

Podle něj Biden přilévá na Ukrajině oleje do ohně, což je obrovský zločin. V loňském rozhovoru se stanicí CNN na upozornění moderátora, že obviňuje stranu, která byla napadena, Waters reagoval kritikou NATO. „Tato válka je v podstatě otázkou akce a reakce v souvislosti s tím, jak se NATO přibližuje k ruským hranicím,“ řekl. Letos v únoru ve videoprojevu určeném Radě bezpečnosti OSN sice odsoudil nezákonnou ruskou invazi, opět ale odsoudil provokatéry ze Západu.

Velkým zastáncem Ukrajiny ve válce s Ruskem je naopak Watersův někdejší spoluhráč z kapely Gilmour. Loni v dubnu pod hlavičkou Pink Floyd vydal singl Hey Hey, Rise Up!, jehož výtěžek byl určen na humanitární pomoc Ukrajině.

Roger Waters letos v říjnu představí znovunahranou verzi floydovské klasiky The Dark Side Of The Moon, jednoho z nejslavnějších a nejprodávanějších alb všech dob.

Autor:

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

SÓLO PRO MORÁVKA: O jednom velkém závodě a jak se tatínek mocně spletl

27. dubna 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

TELEVIZIONÁŘ: Veterán stihl jednapadesát bitev a cestu kolem světa

27. dubna 2024

Jednomístný stíhací letoun, symbol britských ozbrojených sil za druhé světové války, se s odstupem...

RECENZE: Rod spojený Trautenberkem představuje Dynastie Prachařů

27. dubna 2024

Premium Ilja Prachař, David Prachař, Jakub Prachař. Tři generace jednoho rodu tvoří podstatu sobotního...

RECENZE: Uvolněný, bezprostřední večírek. Anna K. pokřtila album Údolí včel

26. dubna 2024  19:50

Premium Zpěvačka Anna K. pokřtila v pražském Foru Karlín aktuální album Údolí včel – za titulní skladbu...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...