Al-Yaman

Al-Yaman | foto: Indies Scope

RefuFest představí hudbu i jídlo ze všech koutů světa

  • 1
V pátek 18. a v sobotu 19. června se na pražské Kampě odehraje již pátý ročník multikulturního happeningu RefuFest. Na pódiu zahraje řada kapel, bude zde několik workshopů a návštěvníci mohou i ochutnat speciality z různých koutů světa.

Na dva dny se tak Kampa stane místem setkání lidí milujících pestrost světa a jeho kultur. Hlavním cílem akce jepodle pořádajícího Občanského sdružení Berkat seznámit českou veřejnost s životem cizinců v ČR, jejich kulturou a tradicemi, a zároveň umožnit těm, kteří k nám přišli hledat nový domov, aby se do procesu integrace sami aktivně zapojili.

Mário Bihári, kapela KoaBěhem dvou červnových dnů se na hlavním pódiu vždy mezi polednem a desátou hodinou večerní představí kapely, jejichž většinu spojuje používání prvků etnické hudby a world music, například Al-Yaman, Los Perdidos, All Star Refjúdží Band, Ekvátor, Ziriab či Mário Bihári a Bachtale Apsa, taneční soubory Jagalmaj ze Střední Asie či indonéská Cakrawala.

Produkci doplní doprovodný program ve workshop-stanu, kde kromě divadelního ansámblu Ježek a Čížek a Malého Vinohradského divadla proběhnou promítání dokumentárních filmů, besedy a taneční workshopy.

Nedílnou součástí RefuFestu budou stejně jako v předešlých letech infostánky tzv. třetích zemí (mimo EU), v nichž budou jejich zástupci prezentovat svoji kulturu a informovat o všem zajímavém a aktuálním ze svých rodných zemí (např. Afghánistánu, Pákistánu, Gruzie, Mongolska, Vietnamu, Kalmycka, Indonésie, Kyrgyzstánu, Čečenska, Ukrajiny, Běloruska, Ruska, afrických zemí).

Tradičními hosty a performery budou také uprchlíci zejména z pobytového střediska pro žadatele o azyl v Kostelci nad Orlicí, odkud pochází i dětský sbor Vlaštovka vedený arménskou zpěvačkou Alvinou Aghajanyan.

RefuFest je ideálním rodinným festivalem a proto nabídne i bohatý program pro děti - divadelní představení či výtvarné multikulturní dílny. Kompletní program a bližší informace na www.berkat.cz. Vstup na festival je zdarma.

Program hlavní scény

PÁTEK 18.6. 2010
12:15 Cikáni jdou do nebe (romské i neromské tance)
13:00 THÉA – Jana Fabiánová and the band (jazz)
14:00 Dřevěné pytlí v jutových uhlích (alternativa)
15:00 Yellow Sisters (zvukové iluzionistky napříč žánry)
15:45 Dětský soubor Vlaštovka
16:15 Kateryna Kolcova a Boro Balkan band (židovské písně)
17:15 Kyrgyzské pásmo (tradiční tance a písně)
17:30 Uzbecké pásmo (tradiční tance a písně)
17:45 Mongolské pásmo (tradiční tance a písně)
18:15 Mário Bihári a Bachtale Apsa (romské písně)
19:30 All Star Refjúdží Band (multikulturní crossover)
19:00 Ta-Natyam (indické tance)
20:15 Alvina Aghajanyan (arménské písně)
21:00 Ekvátor (arabská moderna)

SOBOTA 19.6.2010
12:15 Africké pásmo (vystoupení afrických bubeníků)
12:45 František Kostlán a host (český folk)
13:45 Džezvica (balkánské lidovky)
14:45 International Choir of Prague (multikulturní sbor)
15:30 La Magia Del Flamenco
16:15 Jagalmaj (pásmo tanců a písní ze Střední Asie)
17:00 Cakrawala (indonéské tance)
17:30 Vietnamská fashion show
18:00 Gyulla Banga a Parne Čilagi (romský sbor)
19:00 Los Perdidos (latino punk)
20:30 Al-Yaman (elektronika s prvky tradiční jemenské hudby)