Take That před budovou britského Radia 1 (27. října 2010)

Take That před budovou britského Radia 1 (27. října 2010) | foto: Profimedia.cz

RECENZE: Take That mohou vyučovat na vysoké škole současného popu

  • 8
K úspěchu nové desky nemuseli Take That udělat nic. Poté, co oznámili, že si na ní po patnáctileté pauze padnou kolem ramen s Robbiem Williamsem, bylo jasné, že minimálně v Británii to bude prodejní hit, i kdyby na ní místo sebe nechali štěkat psy.

Jenomže ve studiu zašli dál, než kdo čekal. A výsledek rozhodně není sázka dvou popových es na jistotu jednoduchých, líbivých písniček. Význam a smysl názvu Progress, který desce dali, se podařilo naplnit tak, že překvapený bude i ten, kdo před čtyřmi lety pozorně sledoval přeměnu pětičlenného boybandu Take That ve velkou, stadionovou kapelu. Třeba už tím, že na desce je jen jediná čistokrevná popová balada (která je zároveň jejím nejslabším místem).

Místo opakování minulosti se Take That představují s novou tváří, kterou víc než kdy dřív napumpovali elektronikou. Jako by se je producent desky Stuart Price rozhodl zavést do stejných míst, kde byl už s americkými The Killers (a s Robbiem na desce Rude Box).

Take That - Progress

Seznam skladeb

Rukopis Garyho Barlowa zůstává jasně čitelný, ale neuvěřitelně dospěl, takže Take That neustrnuli v popových jistotách. Na desce se chvíli tváří jako stadionová kapela, používají robotické hlasy v takřka klubových techno skladbách, srší pompou jako Queen i technologickou precizností ve stylu Muse.

A když se ve skladbě Pretty Things ohlédnou směrem k 80. letům, jako by se na moment pohledem střetli s Davidem Bowiem. Duet Williamse s Barlowem je asi nejsilnějším momentem desky.

Exkluzivní kazeta Take That k novému albu Progress

Exkluzivní kazeta Take That k novému albu Progress

Progress je vysoká škola současného popu, nic lepšího prostě Take That dosud nenahráli. I proto se ho rozhodně vyplatí poslouchat bez předsudků ke slovu boyband, protože tím už tenhle kvintet dávno není.

Take That - Progress
CD, 429 korun, česká verze 349 korun
Hodnocení MF DNES: 80 %