Jakub Hrůša zahájí s Bamberskými symfoniky Pražské jaro 2019

Jakub Hrůša zahájí s Bamberskými symfoniky Pražské jaro 2019 | foto: Pražské jaro/Ivan Malý

Pražské jaro zahájí orchestr, který po válce utvořili vysídlení Němci

  • 5
Pražské jaro 2019 otevřou Bamberští symfonikové se svým českým šéfem Jakubem Hrůšou. Jejich provedení Smetanovy Mé vlasti v sobě bude mít i symbolický rozměr. Orchestr totiž vznikl roku 1946 z německých hudebníků vyhnaných z Československa.

Ředitel festivalu Roman Bělor to považuje za důkaz, že se česká společnost osvobodila od minulosti. „Toto těleso se vždy hlásilo k českým kořenům. Stejně tak německé umění bylo vždy součástí našeho kulturního dědictví,“ zdůrazňuje.

Festival, který potrvá od 12. května do 4. června, dále uvítá římský Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia s dirigentem Antoniem Pappanem nebo Orchestre National du Capitole de Toulouse, který zahraje mimo jiné i Dvořákův Houslový koncert se sólistou Renaudem Capuçonem. 

Program připomene i 150. výročí úmrtí Hectora Berlioze večerem Symfonického orchestru Českého rozhlasu, na němž zazní autorovo monumentální Te Deum. „Tato skladba se na Pražské jaro vrací po čtyřiceti letech. Dirigovat bude John Nelson, ve světě považovaný za předního specialistu na Berlioze,“ podotýká Bělor.

Theremin i němý film

Lákadlem jsou bezesporu dva špičkové ansámbly z Francie, a to soubor staré hudby Les Arts Florissants a Ensemble Intercontemporain, proslulý interpretací děl soudobých tvůrců. Diváky ovšem čeká těžká volba, protože oba vystoupí ve stejný den.

Na festival přijedou i sopranistka Martina Janková, houslistka Isabelle Faustová nebo americký Orpheus Chamber Orchestra. Perličkou v programu bude koncert, který představí elektronický nástroj z počátku 20. století theremin. Rozezvučí ho virtuozka Carolina Eycková. Milovníci němých filmů s živým doprovodem se budou moci vypravit do Kina Lucerna na snímek z roku 1929 Varhaník u sv. Víta, k němuž zazní hudba Jana Rybáře.

Prodej vstupenek bude zahájen ve středu 12. prosince v 10 hodin jak online na www.festival.cz, tak v prodejní síti Pražského jara.