Lenka Dusilová

Lenka Dusilová - Lenka Dusilová - festival Trutnov Open Air 2005 | foto: Ondřej Littera, MF DNES

Prázdniny v Telči skončily velkolepě

Výjimečný kousek se povedl letos pořadatelům festivalu Prázdniny v Telči. Poslední a závěrečný koncert v neděli 14. srpna byl tak strhující, že jen málokdo z posluchačů věřil, že dvacátý třetí ročník sedmnáctidenní přehlídky je už u konce.

„Těžko se nám bude odjíždět, ale za rok se sem určitě vrátíme,“ tvrdil mladý pár z Rakovníka, který v Telči trávil pět dnů.

Silné ženské trio se představilo v neděli na nádvoří zámku. Koncert gradoval až do posledních chvil. Začaly sestry Steinovy, které předaly festivalové kormidlo maďarské formaci v čele se zpěvačkou Erzi Kiss.

A ten z diváků, kdo už nevěřil, že může po Erzi Kiss přijít ještě něco dalšího, co podlomí kolena, dočkal se toho v koncertu Ivy Bittové. Ta v nedělní chladný večer čarovala pouze se svým hlasem a houslemi a publikum ani nedutalo.

Plné náměstí Zachariáše z Hradce si pak vyslechlo koncert skupiny Traband i zhlédlo závěrečný ohňostroj. Oproti předchozím ročníkům festivalovou náladu letních večerních koncertů komplikovalo tentokrát chladné počasí.

I to bylo pravděpodobně jedním z důvodů, proč byla návštěvnost přehlídky o něco menší, než v předchozích letech a nálada na zámeckém nádvoří poněkud „schoulená“. „Ale nechceme si na nic stěžovat,“ říká Milan Medvěd Kolář, duchovní otec festivalu.

I tak ale na festival prodalo na dvanáct tisíc vstupenek. Další lidé přihlíželi představením na Kocouří scéně či se zúčastňovali dílen. Nejvíc lidí nalákal koncert Glena Hansarda, Hradišťanu a Jablkoně.

Již teď přemýšlí Milan Kolář o dramaturgii Vánočních prázdnin v Telči. A co připravil Kolář na příští léto? Asi největší radost má z potvrzeného termínu představení Hrdý Budžes s Bárou Hrzánovou.