Písně Simona a Garfunkela ze šedesátých let neztrácejí kouzlo

Dvojice Simon a Garfunkel po sobě zanechala pět studiových alb, která nyní vycházejí znovu v digitálních úpravách, doplněna textovými přílohami a bonusy. Není divu, publikum na písničkářské duo nikdy nezapomnělo. Jejich vzpomínkový koncert v newyorském Central Parku navštívilo před dvaceti lety více než 400 tisíc lidí.

Debutová deska Wednesday Morning 3:AM je z roku 1964 a zpočátku komerčně propadla. Teprve líbivější verze písně Sound Of Silence zabrala v hitparádě a dvojice ji použila jako název druhé desky vydané v roce 1966.

Hit Scarborough Fair zpopularizoval třetí album Parsley, Sage, Rosemary And Thyme (1968), zatímco "čtyřce" Bookends pomohla svižná melodie Mrs. Robinson. Z posledního titulu Bridge Over Troubled Water dvojice vytěžila pět hitů včetně úpravy peruánské lidové písně El Condor Pasa. V roce 1970 se tahle deska držela deset týdnů na špici americké hitparády a vedla i britský žebříček.

Paul Simon a Art Garfunkel, kteří se tímto výkonem zařadili po bok Beatles, je natočili rychle: od 1. do 15. září 1969, avšak názorově i umělecky se už tehdy rozcházeli za sólovými kariérami. Právě doznívaly iluze z léta lásky, hippiesovského bratrství i politické naivity, již Simon zhudebnil v Garfunkelem nenáviděné politické písni Cuba Si, Nixon No.

Paul Simon a Arthur Garfunkel na obalu svého druhého alba Sounds Of Silence.