Bing Crosby, Rosemary Clooney, Vera Ellen a Danny Kaye zpívají píseň Bílé Vánoce ve stejnojmenném filmu z roku 1954

Bing Crosby, Rosemary Clooney, Vera Ellen a Danny Kaye zpívají píseň Bílé Vánoce ve stejnojmenném filmu z roku 1954 | foto: Profimedia.cz

Nejúspěšnější vánoční hit 20x jinak: Crosby, Kiss i ukulele

  • 2
Nejúspěšnější vánoční písní všech dob je White Christmas (Bílé Vánoce) amerického skladatele Irvinga Berlina. Její původní verze se zpěvákem Bingem Crosbym se stala nejprodávanějším singlem v dějinách nahrávacího průmyslu. Coververze se počítají na desetitisíce.

Irving Berlin píseň napsal v roce 1940 a Bing Crosby ji poprvé nahrál o dva roky později pro muzikál Holiday Inn. V roce 1954 byla píseň ústřední melodií stejnojmenného filmu režiséra Michaela Curtize, ve kterém si kromě Crosbyho hlavní role zahráli Danny Kaye, Rosemary Clooney a Vera-Ellen.

Crosbyho singlu se v celém světě prodalo zhruba 50 milionů výlisků. Druhý nejprodávanější singl všech dob, Candle In The Wind Eltona Johna, zaostává s "pouhými" 37 miliony. Bronzovou příčku obsadil opět Bing Crosby a opět vánoční píseň: Silent Night neboli Tichá noc s 30 miliony prodanými kusy. Celkový prodej písně White Christmas (v coververzích, na singlech i na albech apod.) se podle Guinnessovy knihy rekordů odhaduje na 100 milionů.

Bez White Christmas se obejde jen málokteré vánoční album, potřebu interpretace této balady pocítila značná část zejména popových a swingových zpěváků, existuje ale i v nejrůznějších instrumentálních, parodických i obskurních verzích. Vybrali jsme pro vás dvacet podle našeho názoru nejzajímavějších.

Pět klasických

BING CROSBY
Z několika verzí Binga Crosbyho přinášíme tu první, převzatou z muzikálu Holiday Inn, ve které zpěvák hraje s Marjorie Reynolds.

FRANK SINATRA
Frank Sinatra byl ve své době velkým Crosbyho konkurentem. Poprvé White Christmas nazpíval v roce 1944 a jeho verze patří mezi nejznámější.

TONY BENNETT
Další z velkých swingových zpěváků přichází se svou klipovou verzí z roku 1987. Zásadní je především tím, že nádherné saxofonové sólo v ní hraje jeden z géniů tohoto nástroje Dexter Gordon.

THE DRIFTERS
Nejslavnější představitelé stylu příznačně nazývaného doo wop natočili White Christmas poprvé v roce 1954. Píseň se stala jejich prvním hitem a zůstala v jejich repertoáru po celou dobu existence.

ELVIS PRESLEY
Elvis Presley písničku natočil v roce 1957. Letos byla resuscitována pro jeho album vánočních duetů se současnými americkými zpěvačkami. Tuto píseň si s králem rock´n´rollu vystřihla Amy Grant.

Pět cizojazyčných

FRANCOUZSKY
Takto nazpívala vánoční hit slavná francouzská šansoniérka Mireille Mathieu.

MAĎARSKY
Skutečně kuriózně zní White Christmas v maďarském podání zpěváka jménem László Komár. Píseň nese název Fehér Karácsony...

ŘECKY
Pětačtyřicetiletá Katy Garbi patří k nejpopulárnějším zpěvačkám "operujícím" v Řecku, na Kypru a v Turecku. Její alba dosahují multiplatinových prodejů.

ŠPANĚLSKY
Mexický zpěvák Alejandro Fernandez je držitelem Latinské Grammy. Píseň nazpíval pod názvem Blanca Navidad.

BABYLON
Skutečnou (nejen) jazykovou laskominou je finálové podání White Christmas v jakémsi zřejmě německém televizním pořadu. Kromě jiných umělců registrujeme například Mireille Mathieu a Boney M.

Pět metalových

TWISTED SISTER
Berlinova píseň nebyla ušetřena ani spárů této slavné kontroverzní kapely. Přinášíme sice zvukově nepříliš kvalitní, ale o to živější verzi z roku 2007.

AXL ROSE
Kuriozitka v podání frontmana Guns N´Roses. Víc netřeba dodávat...

KISS
Populární rockové "bubáky" jsme zastihli ve vánočním rozpoložení v roce 1987 - bohužel tedy v době, kdy zkoušeli vystupovat bez hororového make-upu. S ním by tahle kuriozita byla ještě zábavnější.

"BEZEJMENNÝ" KYTARISTA
O tom, že více než 60 let stará píseň je výzvou i pro mladé muzikanty, svědčí spousta nahrávek na youtube. Vybrali jsme tohoto "dóóóst vostrýho" kytaristu.

ZAKK WYLDE
O tom, že i kytarista, jehož celoživotní doménou je tvrdý rock, umí zahrát slavnou melodii po svém a hlavně velmi citlivě, svědčí tato nahrávka "pravé ruky" Ozzyho Osbourna.

Pět obskurních

KELLY FAMILY
Je to hrozné klišé, ale jestli se při některé z verzí svého hitu svorně obracejí pánové Berlin a Crosby v hrobě, je to jistojistě tahle. Poslech a pohled jen na vlastní nebezpečí!

ROBBIE WILLIAMS
Záznam z jakési televizní estrády. Mimořádně vtipné!

FLAMING LIPS
Důvod zařazení této nahrávky mezi obskurní vlastně tkví pouze v tom, že zrovna tahle píseň nám k image ikony alternativního rocku...prostě...tak nějak...nepasuje. Ale jinak dobrý.

VÁNOCE S THEREMINEM...
Na dnes opět oprašovaný první elektronický nástroj (v tomto případě exemplář z roku 1929) White Christmas skvěle hraje Peter Pringle.

...A S UKULELE
A milý vtípek nakonec.