Kvarteto Pavla Hasse dobývá svět.

Kvarteto Pavla Hasse dobývá svět. | foto: Marco Borggreve

Kvarteto Pavla Haase se dostalo na titul prestižního magazínu Gramophone

  • 0
Přímo raketově se v posledních letech zařadilo mezi naše světově proslulé interprety klasické hudby Kvarteto Pavla Haase. Souboru, který vznikl roku 2002, dokonce věnoval titulní stranu svého nejnovějšího čísla renomovaný britský měsíčník Gramophone. U Supraphonu mu v těchto dnech vychází nové CD se skladbami Sergeje Prokofjeva.

Kvarteto na sebe poprvé výrazně upozornilo roku 2004, kdy vyhrálo významnou soutěž ve Florencii. Hned jeho první nahrávky děl Leoše Janáčka a Pavla Haase sklidily velký mezinárodní ohlas a začali je zvát na přední světová pódia.

Houslistky Veronika Jarůšková a Eva Karová, violista Pavel Nikl a cellista Peter Jarůšek mluví sice na přeskáčku, ale přesto takříkajíc jedním, sladěným hlasem.

Úspěch v Cannes

Haasovo kvarteto získalo prestižní hudební cenu na mezinárodním veletrhu gramofonového průmyslu (MIDEM) Classical Award 2009.

"Kvarteto je především o schopnosti komunikovat jeden s druhým a tolerovat se navzájem, není to nic pro sólisty," zdůrazňují. S nadsázkou přirovnávají svou profesi k fotbalovému mužstvu. "Kdyby bylo složené jen z útočníků, nebude nikdy fungovat, je také nutné přihrávat a bránit," poznamenávají.

Jsou spolu téměř neustále na cestách, za rok odehrají kolem sedmdesáti koncertů. "Ponorková nemoc? Určitě existuje, ale my o ní nevíme. Jsme společenští, takže si klidně jdeme večer sednout do kavárny a všechno si vyříkáme. Dokážeme si říct do očí i nepříjemné věci," tvrdí shodně.¨

Soubor je dalším pokračovatelem české tradice špičkových smyčcových kvartet, která trvá už od konce devatenáctého století, kdy zahájilo činnost legendární České kvarteto. "V cizině se nás často ptají, proč jsme taková kvartetní velmoc. Ale i pro nás je to záhada," přiznávají.

Kvarteto Pavla Haase

Novým snímkem se jejich diskografie rozšiřuje o světový repertoár. "Prokofjevova tvorba pro smyčcové kvarteto není tak rozsáhlá jako třeba Šostakovičova, nenahrává se často, přitom hudba je to opravdu kvalitní. Dobře se poslouchá, příjemně se hraje, je nabitá elánem, doslova letí kupředu," pochvalují si.

Prokofjev podle nich nezapře, že byl především klavírista. "Prstoklad na čtyři struny, to je něco úplně jiného než klavír. V tomto smyslu je těžký i Bedřich Smetana, naproti tomu Antonín Dvořák cítil zcela přesně pro čtyři struny," podotýkají.

A právě Dvořák bude na jejich příštím CD. "Kvartet F dur, zvaný Americký, a Kvartet G dur. Prostě trocha romantiky," dodávají.