SuperKoncert - SuperKoncert - vystoupení finalistů 2. ročníku televizní pěvecké soutěže Česko hledá SuperStar, Sazka Arena Praha (23. června 2005) | foto: ČTK

Koncertují SuperStar, Kabát i Traband

Smršť koncertů v jeden den ohlašuje velké hudební léto. V Praze se fandové dnes musí rozdělit - koná se putovní Pink Panther Fest, bilanční vystoupení Trabandu či SuperKoncert. Ve Valašském Meziříčí začíná Valašský špalíček.

Ctitelé SuperStar půjdou do Sazka Areny, zatímco fandové kapel Kabát či Support Lesbiens zamíří na stadion Slavie, kde v 18 hodin začne Pink Panther Fest. Putovní přehlídka, již inspiroval Ozzfest Ozzyho Osbourna, je novinkou na hudební scéně. Praha bude její předposlední zastávkou. - více v příloze ZDE

"Je to úplně jiná akce. Tohle je festival šesti kapel, ne samostatné turné Kabátu. Snad se to povede," věří zpěvák Josef Vojtek. Bilanci učiní kapela 1. července, kdy odezní poslední Pink Panther Fest v Havlíčkově Brodě.

V pražském Paláci Akropolis si dnes kapela Traband připomene své desáté narozeniny. Skupina kolem zpěváka a skladatele Jardy Svobody, který spolupracoval i s Michalem Horáčkem, hraje muziku s příchutí lidovek, dechovky i rocku.

"Máme spoustu příznivců, hrají nás v rádiích, dostali jsme Anděla za cédéčko a cenu kritiky za nejlepší živé vystoupení. To cítím po deseti letech jako satisfakci," říká Svoboda. Záznam z koncertu kapela vydá na cédéčku a DVD.

Z Prahy na Špalíček
Z Prahy Traband přejede do Valašského Meziříčí na tamní festival Valašský špalíček. Ten začne již dnes, potrvá do soboty a jako jediná tuzemská přehlídka vypíchne originální irskou hudbu.

"Glena Hansarda z kapely The Frames asi není třeba představovat, zpěvačka Nina Hynesová je ve své zemi velmi respektovanou osobností a Richie Egan je zpěvák, muzikant, jehož kapela aktuálně získala v Irsku ocenění za desku roku," říká dramaturg Karel Prokeš.

Na Valašský Špalíček pozval také Karla Plíhala,  Vlastu Redla se skupinou nebo Ivána Gutiérreze, muzikanta, s nímž Zuzana Navarová zahájila tu bohužel závěrečnou, ale opravdu skvělou část své kariéry.   

SuperKoncert v Sazka Areně
Jedenáct dní poté, co Česko našlo druhou superstar, se celá finálová sestava představí v pražské Sazka Areně. Dnešní SuperKoncert začne již v devatenáct hodin a pořadatelé slibují dvouapůlhodinový program.

Koncert otevře Michael Foret s písní I Love Rock’n’roll, známou z podání Joan Jettové. Vítěz soutěže Vlasta Horváth se dostane na pódium jako čtvrtý po Kláře Zaňkové a Kristýně Peterkové, aby publiku představil song Mandy, který zpívala také kapela Westlife.

Jako jediný z účinkujících dostane Horváth tři sólové výstupy. Kromě songu It’s My Life od Bon Jovi si patrně na závěr střihne kousek Final Countdown od kapely Europe a přizve k mikrofonům všechny kolegy. Petr Bende vystoupí s písněmi Angels Robbieho Williamse a In The Shadows od The Rasmus.

Jen dvě skladby, kolektivní songy Hvězda snů a Sen na dosah, zazpívají finalisté společně a česky. Pouze Slovák Filip Jankovič si vybral píseň Cliché od české kapely Support Lesbiens. Ostatní finalisté se ve svých sólových vystoupeních spolehli na zahraniční repertoár.

Koncert uvedou Laďka Něrgešová a Petr Holík. Před očima fanoušků bude pokřtěna nová kompilace Česko hledá SuperStar – Top 12, která vyšla 13. června a již si koupilo více než 20 tisíc posluchačů.

Před rokem byl první SuperKoncert vyprodaný během jednoho dne a pořadatelé přidali další vystoupení. Letos se jim to nepodařilo zopakovat, a tak zbylé lístky v cenách od 270 do 440 Kč budou v prodeji ještě dnes v pokladnách Sazka Areny.