Iva Bittová - Iva Bittová - Divadlo Archa, Praha (12. září 2005)

Iva Bittová - Iva Bittová - Divadlo Archa, Praha (12. září 2005) | foto: Petr Topič, MF DNES

Iva Bittová si po Rudolfinu dá rok pauzu

  • 3
Evropské turné završí v Dvořákově síni pražského Rudolfina Iva Bittová se Škampovým kvartetem. Na programu bude hudba Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů i samotné Bittové.

Koncert je součástí festivalu Dny Bohuslava Martinů. Bittová se škampovci má za sebou úspěšná vystoupení v prestižních evropských síních, jako je londýnská Wigmore Hall nebo Berlínská filharmonie.

"Pořadatelé mi nechávali naprostou volnost, což mě těšilo, protože jsem si mohla vybudovat kontakt s divákem a prostorem," zdůrazňuje. Nezapírá však, že zpočátku měla jisté obavy z toho, jak diváci přijmou její styl.

"Počáteční nejistota, zda budu schopna prolomit konzervativní bariéry, byla vlastně zdravá, i když mě stála hodně energie. Ale myslím si, že se mi podařilo publikum přesvědčit.

Například ve Wigmore Hall mě mile překvapily bezprostřední reakce obávaného publika," pochvaluje si Bittová.

Pondělní koncert bude poslední před roční pauzou, kterou si umělkyně naplánovala. "Chci ji vyplnit cvičením na housle a komponováním. Dostala jsem nabídku psát hudbu k animovanému filmu a zpracovat Ruské písně Antonína Dvořáka. Také se chci více věnovat synům i domku a zahradě," prozrazuje.