Zpěvačka Beyoncé

Zpěvačka Beyoncé | foto: Sony Music

Blíží se vyhlášení cen Grammy, největší favoritkou je Beyoncé

  • 0
V neděli 5. února večer se bude v Crypto.com Areně v Los Angeles rozhodovat o držitelích cen Grammy. Největší šanci na úspěch má s devíti nominacemi zpěvačka Beyoncé, dále s osmi nominacemi raper Kendrick Lamar nebo sedmkrát nominované zpěvačky Adele a Brandi Carlile.

Beyoncé triumfuje díky aktuálnímu počinu Renaissance, které by se mohl stát albem roku – konkurenty v této kategorii jsou Harry Styles, Adele, Lizzo, skupina Coldplay nebo čtveřice ABBA s comebackovou deskou Yoyage – dále je nominovaná v kategoriích Nahrávka roku, Skladba roku, Nejlepší taneční/elektronická nahrávka a dalších.

Bývalá členka skupiny Destiny’s Child získala již 88 nominací na ceny Grammy, počítaje v to i aktuální. S manželem raperem Jayem-Z tak vyrovnala skóre a stala se nejvíce nominovanou interpretkou v historii těchto cen.

V kategorii Objev roku má šanci například italská rocková skupina Måneskin, která nedávno vydala album Rush!, šanci na Grammy má i metalový kmotr Ozzy Osbourne. Jeho jméno čteme v kategoriích Nejlepší metalový výkon, Nejlepší rocková skladba nebo Nejlepší rockové album. Pokud uspěje, bude to pro něj a pro jeho fanoušky alespoň částečná satisfakce za před pár dny zrušené evropské turné.

Ozzy v Praze nevystoupí. Kvůli zdravotním problémům zrušil evropské turné

V nominacích dále figuruje Lady Gaga za skladbu Hold My Hand z filmu Top Gun: Maverick nebo devadesátiletý skladatel John Williams, autor hudby k filmovým sériím Star Wars, Harry Potter, Indiana Jones a mnohým dalším hollywoodským trhákům.

Průvodcem večera bude komik, herec, moderátor a politický komentátor Trevor Noah, živě vystoupí Brandi Carlile, Harry Styles, Sheryl Crow, Sam Smith, Mary J. Blige, Lizzo a další.