Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Folkovou Zahradu otevřeli Peter, Paul and Mary počesku

  14:31
Skupiny Epy de Mye a Stráníci zabodovaly na dvou předkoncertech, které předznamenaly největší tuzemský folk a country festival Zahrada. Ten oficiálně začíná večer v Náměšti na Hané společným koncertem Žalmana, Nezmarů, Jiřího Smrže a dalších jihočeských folkařů.
Folkový festival Zahrada začal zahřívacím koncertem na šternberském nádvoří kláštera - Stráníci

Folkový festival Zahrada začal zahřívacím koncertem na šternberském nádvoří kláštera - Stráníci - (1. července 2008) | foto: Libor Teichmann, MF DNES

. Zahrada 2008

Během dalších čtyř dnů se v městysu za Olomoucí představí přes 140 skupin a sólistů včetně hvězd jako Vlasta Redl, Spirituál kvintet, Hradišťan, Fleret, Kamelot nebo Robert Křesťan. Přehlídka vyvrcholí v sobotu večer, kdy v amfiteátru vystoupí držitelé Krtků, Banjo Band Ivana Mládka nebo Asonance.

Předzahradu v Lipníku nad Bečvou otevřela v úterý po 16. hodině, kdy se slunce opíralo do náměstí z nebe bez mraků, skupina A.M. Úlet. Hraje v obsazení kytara, housle a baskytara. Působivá byla píseň 16 strun, napsaná na památku kytaristy a baskytaristy z kapely Madalen, kteří tragicky zahynuli.

Jako druhé se ve městě s nábřežím Járy Cimrmana předvedlo trio Epy de Mye. Loňští držitelé zahradní divácké ceny Krtek nadchli vedrem a žárem zkoušené diváky instrumentálkou Minor Swing od Djanga Reinhardta, dva malí kluci pod pódiem ji doprovodili tancem. K písni Lovec amorů se zase jedna z fanynek připojila takřka hiphopovými gesty.

Folkový festival Zahrada začal zahřívacím koncertem na šternberském nádvoří kláštera - A.M. Úlet

"Epy de Mye je úplně úžasná. Znám je z akce Dřevohostické folkáč, nejvíc mě zajímá ta kontrabasistka. I to počasí dnes vyšlo, až moc," usmívala se jedna z divaček, třiatřicetiletá Iveta Švagerková z Lipníka.

Epíky, jak fanynky triu přezdívají, vystřídala prostějovská skupina Dojem se dvěma výraznými zpěvačkami, která bude letos v Náměšti poprvé soutěžit o Krtka. Prostor dostali ještě místní trampští Pupkáči, grassový BG Styl a folkoví Stráníci se dvěma mladými posilami z Marien: kytaristou Víťou Troníčkem a basistou Petrem Opočenským.

. Loňský ročník

Desátý ročník Zahrady skončil tak, jak začal - sborovým zpěvem. Jubilejního ročníku se zúčastnilo na 30 tisíc lidí.

Stráníci si stejně jako Epy de Mye o několik hodin později zazpívali na nádvoří kláštera ve Šternberku. Svůj blok rozdělili do dvou částí: v trampfolkové sáhli i po ryvolovce Song abonenta Jihozápadní dráhy.

"Zatímco pro ně je to píseň jejich mládí, pro nás hudební archeologie. Dokonce jsme kvůli tomu oprášili kytarový styl á la Jarka Mottl," vtipkoval na účet Luboše a Veroniky Stráníkových kytarista Troníček.

Ve Šternberku ožili Peter, Paul a Mary
Ještě větší ohlas ale měli, když ho vystřídal Mirek Ošanec a zahájil pásmo písní tria Peter, Paul and Mary s českými texty. Bodovali s hity Leaving On A Jet Plane nebo The Times They Are A-Changin'. Byla to zároveň pozvánka na čtvrteční recitál Hold legendě PP&M.

. PETER, PAUL A MARY

Americké trio patří mezi jednu z nejúspěšnějších folkových skupin 60. let. Skupinu tvořil Peter Yarrow, Noel "Paul" Stookey a Mary Traversová. Mezi jejich nejznámější skladby patří 500 Miles, Lemon Tree a Where Have All the Flowers Gone? či If I Had a Hammer z pera Petea Seegera.

Zpěvačka Veronika Stráníková si atmosféru nádvoří vychutnávala, což bylo znát i z jejích pódiových gest. "To byla veliká krása, atmosféra a prostředí nádherné, zvuk skvělý," popisovala po vystoupení.

Písně PP&M hrají už několik let. Ošanec, bývalý člen libereckých formací A hosté a Jen tak, si je k nim přinesl z předchozích sestav. "Tykadlama jsme se už dost dlouho ohledávali, až jsme se domluvili. Nás ta doba moc baví, vokály a tak. Jsou to písničky různých autorů, kterým PP&M dali ten úžasný trojhlas, navíc mají české texty – chtěli jsme do toho vložit něco ze sebe, aby nás lidé nebrali jako revival," vysvětlila Stráníková.

Folkový festival Zahrada začal zahřívacím koncertem na šternberském nádvoří kláštera - Epy de MyePředkoncerty pořádá štáb Zahrady především pro místní obyvatele. V Lipníku jich odpoledne posedávalo na náměstí kolem stovky, kvůli folku zabrzdil kolo u radnice například Martin Klika. Na Zahradě byl jen jednou v roce 1993, rád poslouchá Nedvědy, Michala Tučného, Kamelot nebo místní Pupkáče. "Epy de Mye byla vynikající. A líbí se mi, že se muzika takhle rozšiřuje do dalších míst a mohou si ji užít i lidé, kteří nemají možnost jet na Zahradu," řekl třiatřicetiletý Klika.

Šternberské nádvoří zaplnilo zhruba dvě stě diváků. Přilákala je mimo jiné místní Vocallica, šestičlenné amatérské sdružení zpívající a capella. Na pódium vystoupali barevně sladěni, tři v oranžových tričkách, další tři v černých. Jak avizoval jeden ze zpěváků, připravili si folk renesanční, jazzový i biblický, do nějž zařadili Davida a Goliáše od V+W.

Folkový festival Zahrada začal zahřívacím koncertem na šternberském nádvoří kláštera - Vocallica

Nejvíc ovšem strhla Šternberské Epy de Mye, možná i díky žhavé mexické Canción del Mariachi. Publikum, v němž seděl i devětačtyřicetiletý Milan Lušovjan, si je dvakrát nadšeně vypískalo zpátky. "Ani jsem přesně nevěděl, co tady bude, ale Epy de Mye mě překvapila. Bylo to krásné, celá ta atmosféra," poznamenal Lušovjan.

Do festivalového areálu v Náměšti na Hané zamířily podle dramaturga Michala Konečného už v úterý večer stovky návštěvníků. Dnes dopoledne obsadili koupaliště. Připravuje se dětský koutek, v poledne otevřely pokladny a infocentrum.

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

  • Nejčtenější

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

5. května 2024  15:11,  aktualizováno  18:41

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

29. dubna 2024

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

6. května 2024  12:28

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej...

Zemřel Miroslav Imrich, hlas Tanga a Abraxasu. Tělo našli u železniční trati

5. května 2024  16:55,  aktualizováno  23:01

Odešel jeden z hlasů a ústředních členů kapely Abraxas. Zpěvák a skladatel Miroslav Imrich zemřel...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

U Planety opic jsem brečel strachy, svěřuje se herec Kevin Durand

7. května 2024  6:43

Dalším článkem v řetězu filmových zpracování konfliktu lidí a opic je film Království Planeta opic,...

VIDEO: Kdo nemaká, jde do díry. Vysněná Amerikánka představila trailer

6. května 2024  17:06

Srdcový projekt režiséra Viktora Tauše se blíží premiéře. Snímek Amerikánka právě odtajnil trailer...

VIDEO: I bez Patejdla jede Elán dál. Má novou píseň, klávesistu a hraje s orchestrem

6. května 2024  14:40

Slovenská kapela Elán přišla loni v létě o skladatele a klávesistu Vaša Patejdla, který podlehl...

RECENZE: Radikální ne, ale optimistická a svůdně odtažitá Dua Lipa být dokáže

6. května 2024

Premium V mezičase po novince Taylor Swift a před chystanou třetí deskou Billie Eilish se s novým albem...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...