Folková růže slaví jubileum

Vystoupení předních i začínajících hudebníků si mohou vychutnat návštěvníci jubilejního desátého ročníku festivalu Folková růže v Jindřichově Hradci. Mimo hudby se zde tradičně koná i výstava kresleného humoru a textařská dílna Jiřího moravského Brabce.

Zuzanu Navarovou se skupinou Koa, Vlastu Redla, Cop, Nezmary, Fleret s Jarmilou Šulákovou a další muzikanty pozvali organizátoři jindřichohradeckého festivalu Folková růže na hlavní podium postavené tradičně před velkými arkádami na nádvoří zámku v Jindřichově Hradci.

Ačkoliv v letošním roce slaví tento festival již desetileté jubileum, vystupují zde někteří poprvé. "Nehrála zde ještě Zuzana Navarová, skupina Fleret s sebou poprvé přiveze Jarmilu Šulákovou," uvedl jeden z pořadatelů Miloslav Vokáč.

Mimo známých skupin uvedených na plakátech vystoupí večer na zámku také kapela, která nejvíce zaujme diváky při odpoledních vystoupeních na nádvoří jindřichohradeckého muzea.

Hlavní večerní koncerty se konají vždy od 20 hodin na nádvoří jindřichohradeckého zámku. Organizátoři se ovšem snaží zaplnit hudbou celé město.

"Letošní novinkou je otevřená scéna na pěší zóně, kde vystoupí hudebníci vždy od 11 do 14 hodin. Je to trochu reklama na večerní vystoupení," vysvětlil Vokáč. Podnětem ke vzniku této scény bylo loňské vystoupení černošského souboru Inkululeko Yabatsha za Zimbabwe, který zde pokaždé dokázal vytvořit početný shluk posluchačů.

Tradičně se bude hrát v kapli svaté Máří Magdaleny, na nádvoří muzea, na plovárně.

"Staronovým místem je hrad Landštejn, který jsme kvůli dešťům opustili asi před čtyřmi lety. Zde ve středu letošní ročník zahajujeme," řekl Vokáč.
Skutečnou hudební lahůdkou bude pro návštěvníky festivalu páteční vystoupení Zdeny a Jiřího Tichotových v zámeckém rondelu.

"Část Spirituál kvintetu se nechala přesvědčit a budou zde hrát na loutnu. Sám se na to těším," svěřil se Vokáč.

,