Dirigentská legenda Neeme Järvi na Pražském jaru nevystoupí.

Dirigentská legenda Neeme Järvi na Pražském jaru nevystoupí. | foto: Frederick Stucker/Pražské jaro

Dirigent úvodního koncertu onemocněl, Pražské jaro hledá náhradu

  • 0
Zahajovací koncert 64. ročníku festivalu Pražské jaro stihla nečekaná komplikace: legendární estonský dirigent Neeme Järvi pár dní před akcí vážně onemocněl.

Roman BělorNa dnešní tiskové konferenci to oznámil ředitel Pražského jara Roman Bělor. Festival hledá pro Symfonický orchestr českého rozhlasu, který na zahajovacím koncertu 12. května v Obecním domě zahraje Smetanovu Mou vlast, náhradního dirigenta.

"Buď se na nás usměje štěstí a najdeme některou významnou světovou dirigentskou osobnost, která bude schopna narychlo Neeme Järviho zastoupit, nebo oslovíme některého kvalitního zástupce mladší generace. Jeho účast pak bude pro festival příslibem do budoucna," uvedl Roman Bělor s tím, že konkretizovat jména či národnost umělců, kteří připadají v úvahu, by nebylo vhodné. Sám se však přiklání k druhé možnosti, tedy vsadit na zatím nepříliš zavedené jméno.

Snímek z filmu ErotikonDalší host tiskové konference, hudební skladatel Jan Klusák, přiblížil svou hudbu k němému filmu Gustava Machatého Erotikon. Připomněl, že komorní verze, která bude prezentována 25. května v kině Lucerna, je jedna ze dvou, které složil. Druhá z nich, orchestrální, byla ovlivněna schönbergovskou dodekafonií. Více zde.

Ředitel Národního divadla Ondřej Černý seznámil s operními představeními, která v rámci Pražského jara bude hostit jím spravovaná instituce. Zdůraznil zejména premiéru Dvořákovy Rusalky 13. května, v níž se v dvojroli Ježibaby a Cizí kněžny představí Dagmar Pecková. Pod taktovkou Jakuba Hrůši a v režii šéfa opery ND Jiřího Heřmana dále zazpívají Maria Haan, Aleš Briscein, Štefan Kocán a další.

Bohuslav MartinůTiskovou konferenci rámovalo klavírní vystoupení Petra Jiříkovského. V úvodu zazněly dvě části cyklu Bohuslava Martinů Okno do zahrady, na závěr pak ve světové premiéře nově objevená skladba téhož autora Vítězný pochod sportovního klubu R.U.R. v Poličce. Skladatelovu dílu v rámci celoročního programu Martinů Revisited k 50. výročí jeho úmrtí bude věnována řada akcí. Více zde.