Depeche Mode

Depeche Mode - Kapela Depeche Mode na tiskové konferenci v Düsseldorfu, kde avizovala světové turné, na které se vydá v říjnu 2OO5 hned po vydání nového alba. (16. června 2005) | foto: Marek Dvořáček, iDNES.cz

Desku chystají Depeche Mode i Williams

  • 1
Těžké váhy hudebního byznysu včetně Robbieho Williamse, Depeche Mode, Rolling Stones nebo Madonny chystají k podzimnímu vydání nová alba.

Rolling Stones již mají hotovo, album A Bigger Bang s šestnácti písněmi vyjde 5. září. Zpěvák Mick Jagger, kytarista Keith Richards & spol. stvořili typické stoneovské album, jež se na trhu objeví po osmi letech od posledního studiové desky Bridges To Babylon.

Novinka má bluesovou duši, stoneovskou drzost i rockovou hutnost. Stones jsou v Česku kapelou, která nevynechala Prahu při žádném z předchozích turné.

To jejich vrstevník a kytarista Eric Clapton zde dosud nehrál. Posluchači se zatím musí spokojit s novým písňovým albem Back Home, které se na trhu objeví 29. srpna.

V Česku zdomácněli Depeche Mode, mistři chmurné melancholie, kteří připravili na 17. října novinku Playing The Angel. "Album nebude tak digitální jako předchozí Exciter. Opět používáme analogové syntezátory smíchané s kytarami. Deska bude víc organická, teplejší a s trochu jiným zvukem," řekl za kapelu Andy Fletcher.

Depeche Mode budou zatím první velkou hvězdou, která naživo představí novinku v Česku. Stane se tak 23. ledna 2006 v pražské Sazka Areně.

Na své dosud největší světové turné se v roce 2006 chystá král britského popu Robbie Williams. Kolekce aktuálních písní z alba Intensive Care se k posluchačům dostane 24. října. Nepotvrzené informace hovoří o Williamsově lásce k reggae, v jehož duchu prý byla deska natočena. Více se posluchači dozvědí 5. září, kdy Williams představí nový singl.

Mistrem v sebepropagaci je však Madonna, která do konce roku vydá album a dvě DVD – i když nedávný pád z koně si neplánovala.

"V listopadu jí vychází taneční deska. Neočekává se, že by jí nešťastná událost zabránila desku řádně propagovat," řekla zpěvaččina mluvčí Liz Rosenbergová. Po albu Confessions On A Dancefloor budou následovat dva tituly na DVD, vyjdou 5. prosince jako komplet.

Snímek Get Up Lisbon! The Re-Invention Tour 2004 – Live From Portugal přinese záznam loňského koncertu, na druhé DVD Madonna zařadila dokument z turné I’m Going To Tell You A Secret, viděného očima režiséra Jonase Akerlunda.

Na jiném DVD, které dokumentuje obří koncert Live 8 a jež přijde na trh koncem listopadu, se objeví Madonnino vystoupení s tanečníky a mohutným sborem. Nebude chybět ani beatlovská píseň Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band, jíž otevřeli koncert v londýnském Hyde Parku U2 a Paul McCartney.

Jeho dvacáté album Chaos And Creation In The Back Yard, jež se dostane k lidem 12. září, připomíná rukodělnou práci. "Něco jsem zkusil, a když to nefungovalo, tak jsem zkoušel něco jiného, dokud to neklaplo. Bylo to, jako když si na dvorku stavíte kočár," řekl McCartney, který hraje na bicí, kytaru, baskytaru, klávesy a jiné nástroje.

Exbeatlův přístup k nahrávání, na které dohlížel producent Nigel Godrich, připomíná desku z roku 1970 nazvanou McCartney. Tu si nynější Sir Paul McCartney, který vyjíždí na další velké turné, natočil sám.