Radek Baborák

Radek Baborák - Hudební cenu Prix Davidoff převzal 20. listopadu v Praze pětadvacetiletý hráč na lesní roh Radek Baborák. | foto: ČTK

Cenu Davidoff převzal Radek Baborák

Hudební cenu Prix Davidoff převzal včera v Praze pětadvacetiletý hráč na lesní roh Radek Baborák. Po dvou letech působení v České filharmonii, kdy byl jejím nejmladším členem, se Baborák stal roku 1996 hráčem u prestižního prvního pultu v Mnichovské filharmonii. Cena je určena pro nejvýraznějšího začínajícího umělce do 28 let a v ČR je udělena na základě rozhodnutí poroty podruhé. Jejím minulým držitelem byl pianista Martin Kasík.

"Jsem rád, že jsem cenu dostal, aniž bych musel vyhrát nějakou soutěž, a bez ohledu na komerční zásluhy," poznamenal Baborák. Vedle působení v orchestrech vystupuje také na mezinárodních pódiích sólově a v Čechách je členem uznávaného dechového kvinteta Afflatus.

Cena je dotována 100 000 korunami a má podporovat talentované interprety klasické hudby, kteří mají předpoklady prosadit se v mezinárodním měřítku. Nese jméno podnikatele Zino Davidoffa a předává se od roku 1988. Sponzoruje ji tabákový koncern, který její udělování přenesl v roce 1999 také do ČR. "Gratuluji a ať vám to dobře troubí," řekl Baborákovi primátor Jan Kasl, který mu dnes ocenění předal.