Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Letadla, pivo, zpěv. Lídr Iron Maiden představí v Praze autobiografii

  11:37
Heavymetalová publikum ho už bezmála čtyřicet let miluje jako zpěváka ikonických Iron Maiden. Nejde ale o zdaleka jedinou činnost, které se Bruce Dickinson věnuje. Jednašedesátiletý Brit, který zvládne pilotovat letadlo, závodně šermovat i uvařit pivo, představí v Praze svou knižní autobiografii. V nové hale O2 universum slibuje předvést one man show podobnou vystoupení stand-up komiků.
Zpěvák Bruce Dickinson je tahounem koncertů.

Zpěvák Bruce Dickinson je tahounem koncertů. | foto: MAFRA

Publikaci What Does This Button Do? vydal Bruce Dickinson již v roce 2017. Její veřejná čtení včetně diskuzí s publikem absolvoval nejdříve po britských divadlech a pak se rozhodl předvést svůj smysl pro humor také v dalších zemích. 

Frontman „Železné panny“ má přitom rozhodně o čem mluvit. Hudba není zdaleka jedinou významnou kapitolou jeho bohatého životopisu. 

Pytel s mimokapelními aktivitami se roztrhl zejména koncem osmdesátých a v průběhu devadesátých let. Dickinson, namlsaný úspěchy kultovních alb Iron Maiden v čele s The Number Of The Beast (1982) nebo Piece Of Mind (1983), se tehdy poohlížel po sólové dráze. Svůj mnohovrstevnatý talent ale vystudovaný historik uplatnil také v šermu, literatuře nebo coby pilot letadla.

Jako šermíř se dokonce dostal do britské špičky. Na mistrovství Velké Británie obsadil v roce 1989 ve fleretu mužů sedmé místo. Jeho domovský klub Hemel Hampstead poté reprezentoval svou zemi na Evropském poháru v Paříži. Dickinson, který v roce 1988 založil vlastní společnost Duellist nabízející značkové šermířské potřeby, měl podle některých odborníků dokonce šanci usilovat o účast na olympiádě v Barceloně 1992.

Čtyři dekády tvorby

Než v roce 1981 naskočil do rozjetého vlaku Iron Maiden, kteří už v té době měli na kontě dvě alba, hrál v kapelách Speed a Samson. Hned první album s Dickinsonem za mikrofonem The Number Of The Beast znamenalo pro heavymetalovou partu premiérový triumf v britském albovém žebříčku. Před svým odchodem v roce 1993 nahrál se skupinou sedm řadových desek, po návratu z přelomu milénia dalších pět, včetně aktuální The Book Of Souls (2015). Sólově debutoval nahrávkou Tattooed Millionaire z roku 1990, zatím poslední šestou studiovku Tyranny Of Souls představil v roce 2005.

Tou dobou už slavil úspěchy i jako spisovatel. Svoji první knihu, satirický román The Adventures of Lord Iffy Boatrace, vydal v roce 1990. Za krátkou dobu se prodalo čtyřicet tisíc výtisků, a tak požádal vydavatel Dickinsona o pokračování. Pod názvem The Missionary Position: the Further Advances of Lord Iffy Boatrace následovalo o dva roky později.

„Knihovník Conan“, jak se mu občas přezdívá, prý dokonce rozepsal třetí díl, ovšem po šedesáti stránkách roztrhal námět na kusy. „Zjistil jsem, že je to hloupost. Nemyslím, že bych ještě někoho pobavil,“ vysvětlil.

Pilot aerolinií i kapely

Pozoruhodná je i jeho kariéra leteckého pilota, kterou rovněž nastartoval zkraje devadesátých let. Začal si tímto způsobem přivydělávat, když se v roce 1993 rozhodl opustit sestavu Iron Maiden a vydávat sólová alba. Neměl s nimi však takový úspěch, jaký si představoval. Pilotní průkaz si pořídil u aerolinií British World. Později ho společnost Astraeus posadila do kokpitu Boeingu 757.

Jeho domovská kapela, do které se po šestileté pauze vrátil v roce 1999, dnes využívá zpěvákových schopností při cestách na turné. On sám totiž pilotuje pověstný obří letoun Ed Force One. Není náhoda, že pronikavost jeho hlasu byla ve své době přirovnávána ke zvuku sirény při leteckém náletu.

V roce 2006 dokonce neváhal nasednout do letadla a zachránit zhruba dvě stovky britských občanů pobývajících v Libanonu. Tam v té době vypukl válečný konflikt mezi izraelskou armádou a hnutím Hizballáh.

Koncert ve válkou zmítaném Sarajevu

Dostatek adrenalinu zažil také na pódiích. V roce 1994 přijal nabídku vystoupit v obléhaném Sarajevu. Do válkou sužovaného města tehdy dorazil se svou kapelou v doprovodu vojáků OSN. Projít museli přímo válečným územím. „Ty kulky, které jsme slyšeli všude kolem nás, byly skutečné. Nebyli jsme nijak chráněni, neexistoval žádný plán. Ale řekli jsme si: ‚Se*eme na to a jedeme tam,‘“ vzpomínal později.

Nakonec šlo o jeden z vůbec nejsilnějších hudebních zážitků. „Ten koncert byl obrovský, intenzivní a pravděpodobně v tu chvíli největší na světě – pro diváky i pro nás. Nebylo důležité, že svět o tom nevěděl. Změnilo to můj pohled na život, smrt a ostatní lidské bytosti,“ prohlásil.

Jako připomínka tohoto vystoupení, pro jehož absolvování riskovali jeho protagonisté životy, vznikl dokumentární film Scream For Me Sarajevo. V roce 2018 ho mohli v kinech vidět i čeští diváci. Letos v dubnu se zpěvák stal čestným občanem Sarajeva. „Ve světě, v němž většina věcí trvá na sociálních sítích jen zhruba pět minut, si to lidé stále pamatují. To je mimořádné,“ komentoval to sám rocker.

Vlastní rádiová show i pivo

S příchodem nového tisíciletí se začal stále častěji objevovat také v televizních a rozhlasových pořadech. Mezi lety 2002 – 2010 moderoval každý týden svou Friday Rock Show na rádiu BBC 2. Televizní stanice Discovery Channel ho zapojila do přípravy seriálu o létání Flying Heavy Metal. V jiném televizním pořadu na stejném kanále dokonce řídil ruský tank T-34.

Fanouškům Iron Maiden nejspíš neunikly ani jeho pivovarnické aktivity. Ve spolupráci s pivovarem Robinsons představil v roce 2013 nápoj nazvaný The Trooper – podle stejnojmenného hitu kapely.

„Byl jsem v sedmém nebi, když jsme byli požádáni, abychom se pokusili stvořit společně s odborníky z Robinsons svou vlastní značku. Jsem totiž celý život fanouškem tohoto typu klasického anglického piva,“ uvedl Dickinson. Od té doby uvedl na trh několik dalších značek piva.

V nedávné minulosti se musel vypořádat také se zdravotními problémy. V únoru 2015 oznámil, že trpí rakovinou jazyka a krku. V médiích vzbudilo zájem jeho prohlášení, že příčinou onemocnění byl virus HPV, který se přenáší orálním sexem.

Po chemoterapiích se však rychle vrátil do pracovního zápřahu a už v září téhož roku vyšla zatím poslední řadová deska Iron Maiden nazvaná The Book Of Souls. Naživo ji představili na světovém turné, jehož zastávkou byl v létě 2016 pražský Eden. O dva roky později se do naší metropole vrátili a zahráli na letišti v Letňanech, kde jim aplaudovalo na třicet tisíc diváků.

Sólové vystoupení Bruce Dickinsona v O2 universum bude 25. října určitě o dost komornější. Místo hlasité metalové vřavy vsadí tentokrát na mluvené slovo a humor. Bylo by však překvapivé, kdyby si tento muž mnoha talentů na konci nevysloužil podobně nadšené ovace. Vše, do čeho se pustí, totiž dělá naplno.

Autor:

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

RECENZE: Uvolněný, bezprostřední večírek. Anna K. pokřtila album Údolí včel

26. dubna 2024  19:50

Premium Zpěvačka Anna K. pokřtila v pražském Foru Karlín aktuální album Údolí včel – za titulní skladbu...

VIDEO: Mrknete a vše se promění. Patnáctiletá La Putyka láká na Okamžik

26. dubna 2024  15:38

Cirkusové šapitó Azyl78 už brzy odhalí svou plachtu, aby pozvalo diváky na aktuální novocirkusovou...

Zemřel Mike Pinder z Moody Blues. Jejich megahit zpívaly Bílá i Rottrová

26. dubna 2024  13:06

Ve věku 82 let zemřel Mike Pinder, zpěvák a klávesista britských The Moody Blues. Pinder byl...

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

26. dubna 2024

Rozstřel Ilja, David, Jakub. Česká televize v sobotu uvede dokument o třech generacích herecké Dynastie...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...