Herečka Jana Štěpánková v únoru 2017

Herečka Jana Štěpánková v únoru 2017 | foto:  Dan Materna, MAFRA

Zemřela Jana Štěpánková, velká herečka nadaná noblesou i humorem

  • 306
Slavný herecký rod ztratil další legendu. Po těžké nemoci zemřela v 84 letech Jana Štěpánková, k jejímž nejmilovanějším postavám patřily lékařka Dana Králová z Nemocnice na kraji města či Pavla, maminka dvojčat z Takové normální rodinky. Naposled točila film Doktor Martin: Záhada v Beskydech.

Informaci pro iDNES.cz potvrdil její kolega Tomáš Töpfer. „Měla jít na svátky domů, ale přišla náhlá embolie,“ řekl herec. Štěpánkovou převezli se zápalem plic do nemocnice koncem listopadu. Herečka podle informací České televize zemřela v úterý, v pátek se s ní naposledy rozloučili její blízcí.

Dcera herce Zdeňka Štěpánka a herečky Eleny Hálkové, po otci též sestra herců Petra Štěpánka a Martina Štěpánka, prošla scénami od Pardubic přes libeňské Divadlo S. K. Neumanna po Divadlo na Vinohradech. Tam působila od roku 1972 do roku 2000, kdy zemřel její manžel, režisér Jaroslav Dudek.

Na vinohradské scéně patřila k největším hvězdám, hrála tu v Komikovi, Králi Oidipovi, Hamletovi, Richardu III. i ve slavném představení Kočičí hry. Po odchodu hostovala v pražském Ungeltu třeba ve hře Na útěku. Její výraz obsáhl energické moderní ženy i aristokratky, spojovala přirozenou noblesu se smyslem pro sebeironii.

Před kamerou stála poprvé počátkem 50. let, kdy ztělesnila Jiřinu ve filmu Nástup. Více než film jí však přála obrazovka, kromě Nemocnice, která vznikla před čtyřiceti lety, a její dalších řadách hrála i v seriálech Bambinot, Synové a dcery Jakuba skláře, Cukrárna, První republika či Ranč u Zelené sedmy. Zazářila v komedii Účastníci zájezdu a loni se vrátila do kin v Kvartetu.

Zlatá plaketa prezidenta Václava Klause za mimořádný umělecký přínos nebo čestná trofej TýTý udělená ke vstupu herečky do televizní Dvorany slávy patří k oceněním, která Štěpánkové udělala radost. „Octla jsem se v dobré společnosti,“ říkala. Nejvíce si však vážila potlesku.

OBRAZEM: Dana Králová, Pavla z Rodinky. Projděte si role Jany Štěpánkové

„Herec při ovacích zapomene na vše, co ho bolí nebo trápí. Opravdu, naprosto to tak funguje. Když stojíte na jevišti a celé hlediště povstane a tleská, máte pocit, že se vznášíte. To je to, co herce drží. S hledištěm totiž dýchá,“ řekla Jana Štěpánková v rozhovoru pro iDNES.cz.

Nevyhýbala se ani tvorbě pro děti, jejím hlasem mluví babička v animovaném příběhu Rosa & Dara. S humorem shrnula své účinkování v První republice: „Ve čtvrtém dílu mě nechali umřít. Ale myslím, že už je to mrzí. A dobře jim tak.“ Nadhled ztrácela jen výjimečně a nikoli kvůli sobě, zato se rázně ohradila proti pojetí svých rodičů v seriálu Bohéma. „Je to dehonestace a lež,“ řekla.