Zemřela herečka Jana Drbohlavová, učitelka z Dívky na koštěti

  • 48
Ve věku 78 let zemřela herečka Jana Drbohlavová, dlouholetá členka pražského divadla ABC, kterou proslavila role učitelky Peškové v pohádce Dívka na koštěti. Zprávu pro iDNES.cz potvrdil šéf Herecké asociace Ondřej Kepka.

Drbohlavová nastoupila v roce 1963 do Městských divadlech pražských, kde na tamní scéně ABC pak působila až do roku 2016, kdy se s kariérou musela rozloučit ze zdravotních důvodů. Na jevišti se předvedla jako Kateřina ve hře Zkrocení zlé ženy, Dišperanda v Hrátkách s čertem či Liduška ve Fidlovačce.

Působila rovněž v rozhlase, natočila řadu pohádek, namluvila i několik televizních večerníčků a před dvanácti lety dostala Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Před kamerou se objevovala od konce 50. let, zahrála si v Zapomenutém čertovi, v Aférách mé ženy nebo ve snímku Na kometě, kde propůjčila hlas Angelice. Naposledy se objevila v komedii Líbáš jako ďábel.

K jejím typickým postavím patřily vedle učitelek či zdravotních sester rovněž maminky jako v cyklech Povídky malostranské nebo Chlapci a chlapi. Prošla řadou seriálů od pohádkové Arabely až po retro Vyprávěj.

Charakteristický hlas Jany Drbohlavové si diváci spojují s postavou indiánky Nšo-či v sérii o Vinnetouovi nebo s postavou profesorky McGonagallové ve filmech o Harrym Potterovi.