Roy Scheider - Chicago (15. července 2006) | foto: Reuters

Zemřel Roy Scheider, hvězda Spojky a Čelistí

  • 10
Ve věku 75 let zemřel americký herec Roy Scheider. Do filmové historie vstoupil rolemi ve filmech Čelisti, All That Jazz a Francouzská spojka.

Příčiny jeho smrti byly spjaty s dlouhodobou nemocí, uvedla mluvčí nemocnice v Little Rocku ve státě Arkansas.

Scheider zemřel na komplikace spojené s mnohačetným myelomem, tedy druhem rakoviny krve postihujícím kostní dřeň.

Čelisti -  Roy Scheider (vlevo) a Robert ShawAmerického herce nejvíce proslavila role policisty, který bojuje s lidožravým žralokem, ve slavném thrilleru Čelisti v roce 1975. Film Stevena Spielberga byl prvním snímkem, který utržil v USA více než 100 milionů dolarů.

Scheiderova věta z tohoto filmu: "Budete potřebovat větší loď," je podle Amerického filmového institutu na 35. místě nejslavnějších filmových citátů.

Trailer k filmu Čelisti

První nominaci na Oscara získal v roce 1971, kdy hrál ve filmu Francouzská spojka po boku Gena Hackmana detektiva pronásledujícího gang pašeráků drog.

Trailer k filmu Francouzská spojka

O osmnáct let později byl nominován znovu - za hlavní roli v muzikálu All That Jazz, v němž hrál alter ego slavného choreografa Boba Fosseho, který tento životopisný film napsal i režíroval.

All That Jazz -  Roy ScheiderScheider hrál v řadě dalších známých filmů, jako je Klute a thrillery Maratonec po boku Dustina Hoffmana či Klid noci, kde hrál s Meryl Streepovou. V devadesátých letech jeho filmová kariéra stagnovala a objevoval se především v televizi.

Scheider byl také politicky aktivní. Podílel se například na protestech proti válce v Iráku, zúčastnil se i největší takové demonstrace v USA v březnu 2003 v New Yorku.

,