Jiří Svejkovský

Jiří Svejkovský | foto: Petr Topič, MAFRA

Zemřel televizní moderátor Jiří Svejkovský, který vysílal v srpnu 1968

  • 4
Česká televize oznámila, že v 92 letech zemřel Jiří Svejkovský, který navzdory okupačním vojskům vysílal za srpnové invaze roku 1968. Za normalizace musel svou profesi opustit, po listopadu 1989 se vrátil na Kavčí hory, kde se zabýval hlavně dokumentací.

„Jako komentátor jsem vysílal ze všech náhradních pracovišť. Bylo to 21. srpna 1968 ze studia Skaut. Tentýž den odpoledne ze studia Tesly Hloubětín. Druhý den dopoledne opět z hloubětínské Tesly a odpoledne z Výzkumného ústavu A. S. Popova v Praze 4,“ sepsal své tehdejší zážitky Svejkovský.

Před kamerou se s ním tenkrát střídali Petr Krul, Vladimír Škutina, Olga Čuříková, Vladimír Branislav, Libuše Hájková, Kamila Moučková, Heda Čechová, Jiří Kantůrek či spisovatel Vladimír Blažek. „Od 23. do 26. srpna 1968 to už bylo jen náhradní studio ve výškovém domě na Petřinách.“

Do tehdejší Československé televize nastoupil Svejkovský v roce 1967. Po svém odchodu byl na čas bez práce, mohl příležitostně dělat závozníka, pak vystřídal několik zaměstnání. V roce 1990 byl rehabilitován a nastoupil zpět do televize.

Svejkovský se uplatnil také jako spisovatel. Vydal několik detektivek nebo  publikací pro dětské čtenáře, o svých zážitcích z televizního zákulisí let 1968-69 napsal kromě řady článků knihu Čas marných nadějí.