Spolupracovníci Sama Peckinpaha - Ali MacGraw, L. Q. Jones a Katy Haber | foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Vary uctily „nadaného idiota“ Sama Peckinpaha

Patnáct celovečerních filmů z let 1961 až 1983 obsahuje sekce karlovarského festivalu nazvaná Pocta Samu Peckinpahovi. Tento filmař výrazně ovlivnil pozdější americkou westernovou tvorbu a také snímky s kriminální tematikou.

Na tvůrce, který by se letos dožil osmdesátky, vzpomínali ve Varech Peckinpahovi spolupracovníci.

Zasloužilý westernový herec známý jako L. Q. Jones označil režiséra za "užvaněného, leč nadaného idiota".

"Celý život vlastně natáčel jediný snímek - o divokém Západě," řekl Jones. Tento Texasan se narodil jako Justus McQueen, ale později přijal jméno postavy, kterou v polovině 50. let ztvárnil ve svém prvním filmu Battle Cry.

Ali MacGrawová, která je členkou mezinárodní poroty uvedla, že každá historka, která se o Peckinpahovi říká, je pravdivá. "Byl geniální a s herci zacházel velice pěkně," uvedla herečka, z níž režisér učinil v roce 1970 hvězdu legendární snímek Love Story.

"K nám se tedy choval jinak," vrtěl hlavou Jones. Jak on si pamatuje, Peckinpah mu nikdy před záběrem neřekl, co má dělat. "Bylo velice těžké domyslet si, co chce. Když člověk chtěl něco změnit, nikdy to nesměl říci přímo, vždycky na to musel jít oklikou," dodal.

Sám Peckinpah, jehož život se předčasně uzavřel v prosinci 1984, když mu bylo 59 let, se prý označoval termínem "working alcoholic".

Filmař nekompromisně prosazoval svou vizi uměleckého díla; i za cenu až častých sporů s producenty. Kontroverzní bylo například Peckinpahovo zobrazování násilí ve zpomalených záběrech, které napodobovala pozdější generace.

Peckinpah začínal v televizi, na začátku 60. let byl pověřen režií westernových projektů pro kina - Společníci ve smrti a Jízda vysočinou.

První velkou projekcí byl Major Dundee. Nečekané snížení rozpočtu o třetinu, zkrácení natáčecí doby o 15 dní a předpokládané délky filmu o celou hodinu zařadilo tento snímek z občanské války mezi "prokleté filmy", režisér se od zmrzačené verze distancoval.

Ve festivalovém výběru jsou všechny tyto tři snímky, navíc Major Dundee se promítá ve zrestaurované verzi o délce 136 minut.

,