Srpnová noc

Srpnová noc | foto: Archiv ČT/Reijo Nikkilä

TV tipy na středu: Přímé přenosy z Anglie, Číny i minulosti

  • 0
Pětačtyřicet minut před půlnocí tomu bude přesně čtyřicet let, co do tehdejšího Československa vtrhly spřátelené tanky, aby potlačily "kontrarevoluci". Je tedy jasné, o čem bude dnešní večer v televizi.

STŘEDA 20. SRPNA
Srpnová noc
(ČT1, 20:00) - tak se jmenuje stěžejní projekt cyklu veřejnoprávní televize Osudové osmičky, v němž diváci za asistence Nory Fridrichové a Michala Prokopa mohou znovu "prožít" onu osudnou letní noc. Jde o desetihodinový nonstop pořad, připomínající události v srpnu 1968.

Zúčastní se ho pamětníci vojenského přepadení naší země, osobnosti dnešního veřejného života, bývalí disidenti a další mluvčí - v živých vstupech tak budou svědčit o neblahé historické události před čtyřiceti lety. Historikové, ale také vysokoškolští studenti, budou hovořit o tom, jak se dívají na srpen ´68 a s ním související vývoj dnešníma očima. Tvůrci podle vlastních slov pojali pořad mimo jiné jako "přímý přenos z minulosti".

Jde tedy nejen o popis událostí, spojených s invazí vojsk pěti států Varšavské smlouvy do Československa, ale také o přiblížení nálady a atmosféry doby. Televizní archivní pořady provázejí pásmo, mapující hodinu po hodině srpnovou noc z 20. na 21. srpen 1968, celým pořadem budou znít písničky, které si tehdy lidé oblíbili a z nichž jsou mnohé oblíbené dodnes.

Na trailer k pořadu Srpnová noc se můžete podívat zde

Monstróznímu projektu České televize dnes večer konkuruje pouze olympiáda (ČT2) a první zápas české fotbalové reprezentace pod Radovým vedením, navíc proti týmu "kolébky fotbalu" Anglie (Nova, 20:50).