VIDEO: Kocour Mauric seskočil ze stránek Terryho Pratchetta

  • 6
Ze světa úžasné Zeměplochy a z knihy Terryho Pratchetta přichází do kin originální hrdinové v animované komedii Úžasný Mauric. Jejím hrdinou je vykutálený kocour, který jednoho dne zjistí, že má lidské myšlenky a dokáže mluvit.

Mauric je kocour ulice. Všemi mastmi mazaný, pořádně prohnaný a jako každá správná kočka myslí především na sebe. Jednoho dne ovšem zničehonic zjistí, že začíná mít lidské myšlenky a dokonce že opravdicky mluví. A není sám.

Krysy z místního klanu jsou na tom stejně, začaly mluvit, být inteligentní a zajímat se o vzdělání. Prý sežraly něco ze skládky u magické univerzity... Mauric a krysy vytvoří podivuhodné přátelství a do party přiberou ještě lidského kluka, který je chytrý sice jen přiměřeně, ale zato umí hrát na píšťalu.

Animovaná komedie vznikla podle knihy Terryho Pratchetta. Britský spisovatel už mnoho let baví miliony čtenářů po celém světě svými příběhy z úžasné Zeměplochy. Jeden z nich, knihu Úžasný Mauric a vzdělaní hlodavci, věnoval i dětem. Pratchettův vypravěčský talent a humor převedl Terry Rossio, scenárista prvních dvou dílů Shreka nebo všech Pirátů z Karibiku.

Díky překladům Jana Kantůrka mají knihy Terryho Pratchetta obrovskou popularitu i v Česku. Ostatně sám Pratchett v Česku mnohokrát byl a nejdůležitější město Zeměplochy bylo inspirováno také Prahou a Vltavou. Dabing filmu právě z Kantůrkových překladů vychází.

V originálním znění se představí Hugh Laurie, Emilia Clarke, David Thewlis a další. Film bude mít premiéru 12. ledna 2023.