Z filmu Princ a tanečnice

Z filmu Princ a tanečnice | foto: ČT

TELEVIZIONÁŘ: Buď prostě jenom sexy, slyšela božská Marilyn Monroe

  • 1
Pokud se před kamerou sejdou dvě sebestředné hvězdy, může to skončit výbuchem, přestože jim text předepisuje sladké cvrlikání. Natož když jedna velí druhé – jako v sobotní komedii Princ a tanečnice, kde Laurence Olivier svou partnerku Marilyn Monroe i režíroval.

Traduje se, že se navzájem málem přizabili. Slavného Brita ničilo, že americká kráska chodí na natáčení pozdě a nepřipravená, herečku uráželo, že slyší prakticky jediný režijní pokyn – Buď prostě sexy. 

Jednou se božská Marilyn Monroe svůj text opravdu naučila, bezchybně celou scénu odehrála včetně závěrečného prásknutí dveřmi, jenže kamera ještě běžela, když se dveře znovu otevřely a hrdinka z nich volala – To bylo docela dobré, že? Což samozřejmě ve scénáři nebylo, přesto se v konečném sestřihu neplánovaný výstup zachoval. 

Pro Marilyn Monroe znamenal film Princ a tanečnice jediné natáčení mimo Ameriku, ale pokus prorazit jím do Evropy herečce nevyšel. Olivier byl zase tak znechucený, že na čas filmovou režii opustil. 

Prince hrál už v divadelní předloze snímku, jenže se svou manželkou Vivien Leighovou, která se filmové produkci zdála pro roli svůdné tanečnice předhozené urozenému hostu moc stará: ve třiačtyřiceti letech.