Oldřich Vízner jako Saturnin | foto: Česká televize

TELEVIZIONÁŘ: Sbohem, nebo někdy na shledanou? Trojka se loučí

  • 65
Sedm statečných, Sedmero krkavců či sedm Sněhurčiných trpaslíků přichází o jinou známou sedmičku, v pořadí sedmý program veřejnoprávní obrazovky, který pod názvem ČT3 vysílal od 23. března 2020

Za covidu měl pomáhat zejména seniorům v nucené izolaci – také si jej pustilo 94 procent lidí nad pětašedesát let, ale nebyli zdaleka sami, ve skupině od patnácti let výše si našla ČT3 bezmála sedm milionů diváků.

Ale přestože spolu s ČT art dosahovala na jedno z nejvyšších hodnocení divácké spokojenosti na tuzemském trhu, letošním silvestrovským večerem, kdy nasadí Saturnina, své vysílání ukončí: kvůli nezbytným finančním úsporám.

Jistě, pamětnické pořady se dají vyhledat i na jiných kanálech, ovšem „trojka“ měla svůj jasný profil, který se opíral o výběr ze zlatého televizního fondu nejen domácího původu.

Vedle Nemocnice na kraji města, Rozpaků kuchaře Svatopluka nebo zábavných titulů typu Televarieté se tu vyskytovaly zahraniční lahůdky jako Haló, haló!, Jistě, pane ministře či Randall a Hopkirk.

Zkrátka covid necovid účelově zřízená „trojka“ prokázala, že archivní kanál by se neztratil. Takže místo definitivního Sbohem se jí sluší vzkázat Na shledanou v lepších časech.