Z filmu Návrat čápů

Z filmu Návrat čápů | foto: Larry Horricks

Slovenští čápi dolétli do českých kin s ročním zpožděním

S ročním zpožděním se do českých kin dostává slovenský snímek režiséra a scénáristy Martina Repky Návrat čápů, který měl ambice bojovat o sošku Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film.

"Film je určený lidem, kteří podobně jako hlavní hrdinka cítí nejistoty, hledají hodnoty a domov," myslí si tvůrci, kteří popsané téma nazývají současným celoevropským fenoménem. Navíc si slibují, že osloví jak mladé, tak starší, neboť film v sobě podle nich nese generační dialog.

Návrat čápů vypráví příběh mladé letušky Vandy, která má neustále pocit, že musí létat, a to i v osobním životě, aniž by měla pevnou zem pod nohama. Útěk do zpustlé vesnice Runina, kde žije Vandina babička, ji nakonec vtáhne do dobrodružství vedoucímu až k obchodování s lidskými osudy.

TRAILER K FILMU NÁVRAT ČÁPŮ

Tato cesta ji nutí se pozastavit a rozpoznat hodnotu svého původu, aby se mohla vrátit s jistotou, že má v tomto světě domov. "Cílem je vytvořit obraz interkulturálního dialogu v regionu, který se zdá být na první pohled okrajový, ale řeší se tu celoevropské problémy," podotýkají tvůrci.

Filmařům se navíc podařilo konfrontovat německo-slovenskou historii a přítomnost. A to nejen prostřednictvím představitelky hlavní role, německé herečky Kathariny Lorenzové.

Z filmu Návrat čápů

Ta v současné době patří mezi nejvýraznější osobnosti mladé německé herecké generace. Postava Vandy je přitom jejím filmovým debutem v hlavní ženské roli, byť získala divadelní cenu Objev roku 2006 v německy mluvících zemích.

Režisér a zároveň autor scénáře a producent Martin Repka se obklopil zajímavými spolupracovníky. Za všechny jmenujme českého herce Radoslava Brzobohatého a osvědčeného kameramana Miro Gábora.