Ze seriálu Anča a Pepík | foto: ČT

RECENZE: Komiksový pár Anča a Pepík i po třiceti letech příjemně straší

  • 0
Jmenují se Anča a Pepík, jde o dvě myší mláďata, která si ráda hrají na detektivy, a na stránkách Čtyřlístku si je zamilovalo několik generací čtenářů. Stejně pak i na obrazovce.

Podle kultovního komiksu Lucie Lomové vznikl totiž stejnojmenný, vůbec první animovaný seriál České televize určený starším dětem, který nyní na Déčku představuje premiérové díly druhé řady.

Co se změnilo od 90. let, kdy autorka začala lehce strašidelná dobrodružství Anči a Pepíka vymýšlet? Naštěstí takřka nic, žádná násilná aktualizace se nekoná.

Na svém místě zůstali režisér Michal Žabka, herci Jan Maxián a Ivana Korolová, kteří hlavním postavám propůjčili hlas, jednoduchá výtvarná linka v duchu klasické kreslené animace, ale především nálada příběhů z navenek poklidného městečka Ušína, kde neohrožení hrdinové luští stejně přirozeně záhady jak prozaické, tak magické.

Nechybí tedy znovu čarovný les, kde čeká na pomoc zakletý kouzelník nebo kde se koná vánoční slavnost lesních skřítků, dojde také na podivný Den prasátek nebo na výpravu k Vodopádu přízraků.

Anča a Pepík II

75 %

režie: Michal Žabka

scénář: Lucie Lomová

hrají: Jan Maxián, Ivana Korolová, Jan Vondráček, Jiří Lábus, Vladimír Brabec, Jaroslava Obermaierová

Příznačně pak o stylu Anči a Pepíka vypovídají dvě epizody, v nichž se zvídavý myší tandem utkává s tajemnem ve dvou podobách.

Při honbě za místním fantomem, jehož stín evokuje bezmála prvky filmu noir, přichází ke slovu čistá „duchařina“ se záviděníhodnou samozřejmostí a bez nucených vysvětlivek.

Kdežto při pronásledování příšery, jež vyhání zděšené hosty ze starobylého hotelu, se myši dotknou naopak ryze světského konkurenčního boje v podnikatelské sféře. Opět bez osvětových pouček, takže příjemně hravé napětí nic neruší.