Sylvester Stallone ve filmu John Rambo (aka Rambo IV) | foto: Lions Gate Films

Rambo zve na premiéru i zástupce Barmy či Kuby

Čtvrtý díl filmové série o vietnamském veteránovi nazvaný Rambo: Do pekla a zpět se dnes představí na slavnostní pražské premiéře. A zve nezvyklé hosty.

"Jsme ochotni navýšit kapacitu sálů, pokud přijmou pozvání zástupci zemí, které mají problémy s dodržováním lidských práv – Barmy, Severní Koreje, Číny, Kuby nebo Íránu," uvedl ředitel distribuční společnosti Bioscop Adam Dvořák.

Právě před krutými barmskými vojáky ve službách tamního režimu zachraňuje Rambo v novém filmu místní vesničany i rukojmí z řad misionářů.

Krev proti pohádce
Ovšem na odezvu čekají hostitelé zatím marně. "Náš ředitel se spojil se zastupitelskými úřady států, kde lidská práva strádají, ale dosud nemáme zprávu, že by se premiéry chtěl někdo z jejich představitelů zúčastnit," potvrdila včera Petra Wágnerová z Bioscopu.

Pozvánky na premiérový návrat akčního hrdiny dorazily i k českým osobnostem od režiséra Jana Svěráka ke zpěvačce Haně Křížkové, nicméně podle všeho ani u nich příliš nepochodily.

Ve stejný den jako Rambo 4 má totiž slavnostní pražskou premiéru pohádka Zdeňka Trošky Nejkrásnější hádanka, která část hostů odláká. Oba snímky zítra vejdou do běžné sítě kin: Rambo jich má k dispozici dvacet, pohádka šestatřicet.

Rambo 4 zatím rekordy neláme
Nový Rambo už má za sebou start v jednadvaceti zemích, nyní si připíše dalších deset. Ne všude je však vítán: barmská policie jej zakázala i na DVD, přesto prý se tam dají sehnat pirátské kopie. "Pro odpůrce barmské junty je Rambo vítaným spojencem a heroickým bojovníkem proti útisku," míní Dvořák.

Výroba projektu Rambo: Do pekla a zpět, jejž představitel hlavní role Sylvester Stallone sám režíroval podle vlastního scénáře, stála padesát milionů dolarů. V amerických kinech film odstartoval už koncem ledna, ale rekordy nelámal. Po třech týdnech má na kontě tržby ve výši 36 milionů dolarů.