Ze seriálu Dobré ráno, Brno! | foto: ČT

ČT si utahuje sama ze sebe v komediálním seriálu Dobré ráno, Brno!

  • 15
Po Dobrých zprávách na Primě nahlédne do televizního zákulisí i ČT. V novém roce uvede osmidílný komediální seriál Dobré ráno, Brno!, o němž představitel moderátora Ondřej Kokorský tvrdí: „Smál jsem se od prvních řádků scénáře. To se přeneslo na zkoušky, na plac a doufáme, že i na diváky.“

Režisér a spoluautor scénáře Jan Prušinovský po titulech Čtvrtá hvězda, Trpaslík a Most! natočil pro Českou televizi již čtvrtý seriál, tentokrát na základě vlastního zážitku. Byl totiž hostem živě vysílaného pořadu z brněnského studia a v jeho kulisách pak také svou novinku točil.

„Když jsem odcházel z vysílání Dobrého rána, měl jsem pocit, že životy lidí, kteří pořad vysílají, nejsou zase tak vzdálené životu, jaký vedu já. Připadalo mi, že tohle všechno nějak znám, a zdálo se mi to komicky absurdní. Zároveň je to perfektní kamufláž, jak sám sebe za něco schovat,“ líčí Prušinovský.

Ranní show, jejímž posláním je připravit diváky do nastávajícího dne pomocí dobré nálady, sice každý zná, ale málokdo ji sleduje soustředěně. Jen pro pár šťastlivců bývá odrazovým můstkem k další kariéře. Když na Špilberku zhasne noční osvětlení, ve studiu na druhé straně města už je ostřílený režisér, který vlastní rodinu dávno vyměnil za rodinu televizní, a dvojice moderátorů.

Tvůrci se tentokrát vedle profesních kulis podívají i do soukromí hrdinů, jejichž rána nejsou vždycky veselá. Režisér, milovník piva a žen, i jeho kolegové musí být připraveni na nepřízeň techniky, na selhání lidského faktoru, na nečekaný příval přírodních i hromadných katastrof.

Přímou inspiraci tvůrci neprozrazují, Prušinovský tvrdí, že i známé osobnosti, které se v seriálu objevují a hrají samy sebe, jsou vlastně smyšlené postavy. „Třeba Jura Pavlica v reálném životě rozhodně nemá problém s alkoholem a Robert Sedláček ve skutečnosti nedělá moc castingy,“ prozrazuje.

Režiséra ranního vysílání hraje Jan Kolařík, roli televizního kuchaře dostal Slávek Bilský, předpověď počasí dodává Simona Lewandowska, moderátorku ztvárnila Zuzana Zlatohlávková a její partner před kamerou Kokorský dodává: „Baví mě, že si Česká televize troufá dělat legraci sama ze sebe.“