Pražské Dny evropského filmu navštívilo 12.427 diváků

- Celkem 12.427 diváků navštívilo pražskou část 7. ročníku Dnů evropského filmu. "Kapacita kin byla obsazena z téměř 50 procent, ale loni sedělo na každé z projekcí zhruba o 40 fanoušků více," řekla dnes pražským novinářům Eva Kačerová z festivalového sekretariátu. Přehlídka pokračuje ode dneška v Brně, kde bude do 29. března uveden prakticky stejný program.

V Brně budou chybět jen čtyři tituly včetně domácích snímků Hanele a Kuře melancholik, takže půjde o 29 filmů. V Brně prý bývá návštěvnost vyšší, protože se snímky nereprízují," uvedla Kačerová.

V minulých letech se z programu dostalo k divákům prostřednictvím televize či distribuce v kinech na 40 titulů. Z letošní kolekce koupila Česká televize stejně jako loni čtyři filmy. V dubnu bude mít distribuční premiéru snímek Left Luggage aneb Kufry pana Silberschmidta, který vznikl v koprodukci Belgie, Německa a Nizozemska. V květnu se do kin dostane hudební dokument německého režiséra Wima Wenderse nazvaný Buena Vista Social Club.

Případné uvedení na televizní obrazovce či v kinech podle Kačerové návštěvnost příliš neovlivní. "O obě představení Medemových Milenců z polárního kruhu, snímek Jerzyho Stuhra Milostné příběhy a Fridrikssonova díla Zimnice a Ďáblův ostrov byl poměrně velký zájem. Stejně jako o oba české filmy, které byly uvedeny s anglickými titulky a přilákaly tak mnoho cizinců," dodala Kačerová.

Organizátoři získávají filmy do programu především prostřednictvím velvyslanectví. "Dáme i na doporučení kritiků a publicistů, kteří ten který snímek viděli v zahraničí, a pochopitelně i na mezinárodní ocenění," řekla Kačerová ČTK. Přípravu prý někdy komplikují majitelé práv, požadující za projekci horentní sumy. Občas si i domácí distributoři, kteří chtějí některý snímek koupit pro kina, nepřejí, aby se předtím v přehlídce objevil.

Dny evropského filmu nabídly pražskému publiku 33 snímků z produkce 15 členských a osmi nečlenských zemí Evropské unie.Třiadvacet z nich mělo českou premiéru, polovinu této produkce podpořil evropský fond Eurimages.