Ze slovenské pohádky Tři zlaté dukáty

Ze slovenské pohádky Tři zlaté dukáty | foto: ČT

Pohádka Tři zlaté dukáty našla na Boží hod přes dva miliony diváků

  • 33
Po štědrovečerním vítězství triumfovala České televize také o Prvním svátku vánočním. Premiérovou pohádku Tři zlaté dukáty si vybralo přes dva miliony diváků starších patnácti let.

Příběh zasazený do slovenského podhůří zvolila polovina všech, kdo měli na Boží hod večer zapnutou televizi. Zhruba třetina pak zůstala u programu ČT i nadále, kdy pohádku vystřídala komedie Vesničko má středisková.

„V žebříčku pohádek vysílaných na Boží hod se Tři zlaté dukáty umístily na jedenácté pozici od začátku měření sledovanosti v roce 1997. Bodovaly hlavně u dětí a mladých, celkem je sledovalo 131 tisíc diváků ve věku od čtyř do čtrnácti let,“ upřesnila mluvčí ČT Vendula Krejčová.

Na rozdíl od Štědrého dne, kdy ČT obsadila všech deset příček žebříčku nejvyšší sledovanosti, však 25. prosince promluvily do divácké volby přece jen o něco výrazněji také ostatní stanice.

Přes čtyři sta tisíc zájemců si našly jak druhý díl série Sám doma na Primě, tak pohádková Řachanda na Nově. Nad dvěma sty tisíci fanoušků zůstaly oba filmy na ČT 2, Sedm statečných a Kam se poděla sedmá rota?

Letos 24. prosince ČT a ČT1 zaznamenaly svůj nejvyšší podíl od začátku elektronického měření v roce 1997. Vedle tradiční sestavy premiérové pohádky, Tří oříšků pro Popelku a Pelíšků bodovaly tituly Tajemství staré bambitky, Šíleně smutná princezna, Byl jednou jeden král, O vánoční hvězdě, Korunní princ či Nesmrtelná teta; vesměs našly kolem milionu diváků.