Největší Čech ustoupil SuperStar

  • 4
Výjimečně vyšel z války dvou televizí vítězně divák. Česká televize, která původně naplánovala vyvrcholení ankety Největší Čech na 11. června, čelně proti finálovému koncertu soutěže Novy Česko hledá SuperStar, nakonec ustoupila o den.

 V pátek 10. června se tedy zvolí Největší Čech, následující dva dny budou patřit volbě druhé české superstar.

Ještě před týdnem řekl mluvčí ČT Martin Krafl: "Termín z naší strany platí. Pravda však je, že desítky diváků nás na kolizi termínu upozorňují a přejí si mít šanci zhlédnout oba pořady. Proto nevylučuji, že diváckému zájmu vyjdeme vstříc a finálový večer Největšího Čecha odvysíláme v jiném termínu, půjde o rozdíl dnů."

Stalo se, takže otázka, kdo kolizi zavinil, už je bezpředmětná.

Stejně by těžko našla odpověď. "Termín finále o Největšího Čecha byl oznámen již na podzim 2004, v době, kdy ještě Nova s datem 11. 6. nepracovala," tvrdí Krafl.

Ale také mluvčí SuperStar Adam Kotalík říká: "O nové podobě finále SuperStar jsme jednali s majitelem licence už loni na podzim, kdy se o změně rozhodlo. Dvoudenní finále jsme drželi v tajnosti jako překvapení pro diváky, stejně tak nebylo jasné, jak bude pokračovat Největší Čech. Kolize termínů je tedy spíše dílem náhody."

V jednom se shodli: ani Nova, ani ČT nepokládají pořad té druhé za konkurenci.

Nova o přesunu termínu vůbec neuvažovala, Kotalík dokonce věří, že kolize dvou pořadů spojených s hlasováním by se na sledovanosti SuperStar výrazně neprojevila.

Oba mluvčí také svorně odmítli tipovat, jak by se vedle sebe v pondělních novinách vyjímala dvojice vítězů tak nesourodých soutěží, třeba Karel IV. a Ali Amiri.

"Odhadovat titulky novin 13. června opravdu neumím," uvedl Krafl. Kotalík prý Největšího Čecha zatím moc nesledoval. "Ale kdyby se jím stal Jára Cimrman, bylo by to velmi symbolické a české," dodal s úsměvem.

Jak tedy bude vypadat "hlasovací" víkend? V pátek v přímém přenosu ČT 1 uvede Marek Eben deset týmů, které tvoří příznivci nominovaných osobností vedení "advokátem". Ten zkusí přesvědčit diváky, ať pro "jeho" velikána ještě během večera hlasují.

V sobotu na Nově zazpívají dva finalisté SuperStar tři písně a pak se bude hlasovat až do nedělního večera, kdy se vyhlásí vítěz.