Namísto soutěže se opisuje

Dvě televizní stanice ve stejné době vysílají film z Divokého západu, dva programy v témže čase uvádějí americkou romanci, a o spiklenecké sobotě dokonce nasadí zábavu v dojemné souhře všechny tři hlavní konkurentky. Od volné soutěže si sliboval trh televizí možnost volby - ve skutečnosti to vypadá, jako by se naopak domlouvaly.
Pouze neodbytná moucha ve studiu, originální problém nad problémy, opět vířila výhradně kolem moudré hlavy Vladimíra Železného ve Volejte řediteli. Leč i šéf Novy - poté, co v nedostižně postmoderním monologu probral fotbal, Super a úmrtí hosta pořadu Kotel - přiznal, že chystají vlastní seriály a la Život na zámku. Vždyť zvládli i Hospodu, prý nedoceněnou...

Situace, kdy všichni dělají v bleděmodrém totéž, alespoň nabízí nový typ hry: špičkování z kanálu na kanál. "Mám takový vtíravý pocit, že dělám s Bubílkovou," pravil Josef Mladý k Josefu A. Náhlovskému v pořadu ČT 1 Na holky se nepíská - a na Nově právě duo Bubílková-Šimek předvádělo další Politické harašení. Princip humoru obou dvojic je týž. Lidovější zástupce té prvé líčí, jak se to dělá "u nás na Oseku", v druhé zastupuje hlas lidu "tetička ze Slovenska". Prvá zamění gynekology za kynology, v druhé, ač se coby "politická satira" tváří záslužněji, žertují o slípkách. Nicméně v měkkém boji uvnitř žánru tentokrát vyhrála ČT o dva body. Jednak za odvahu shazovat černočerné téma pohřbů, jednak proto, že Náhlovský je prostě lepší herec než Bubílková.

Modelka roku 2001 na Primě se v takové konkurenci o vtípky skoro ani nepokoušela; není sterilnější nudy než pošťuchující se sošné krásky. Ostatně díky porotě, v níž svorně usedli sponzorský výrobce dámských vložek a pražský radní, bylo i tady nechtěné švandy až až. Bezděčnou legraci umí také archiv. Repríza Havlovy hry o 28. říjnu Zítra to spustíme dostala panečku docela jiný říz, když připomněla vážné tváře, nyní klauny pořadu Tele tele.

A menšinová zábava? Ještě má svůj pokojík pro služky v páteční noci na ČT 2, kde v cyklu mladých tvůrců Starty uvedl Benjamin Tuček svou Komedii - neučesaný, pocitem i obrazem čistý, ve zvuku bohužel málo srozumitelný dokument o bezstarostné jízdě nové generace romantiků. Z kočující party herců čiší radost, energie, "hlavně prča, žádný kunst čili umění" - a jací jsou to hráči. Jenže jiné jejich představení, kabaretní Komediograf, v ČT jediným dílem začal i skončil. Končit má i další alternativa, magazín studentských filmů Prology.

Kde potom divák, který z estrád pro pamětníky dostává kopřivku, najde chytré novátorské hříčky jako tentokrát francouzskou animaci ve stylu "Pokémoni a DDT" či Svěrákovu Vesmírnou odyseu II? Pokud má za ně ČT lepší náhradu, musí to být naprostá bomba! Nebo i tahle oáza zábavné jinakosti mizí, aby bylo kde opakovat opakování Chalupářů? Pak nezbude, než aby v nerovném souboji o vyšší sledovanost vzal právem rozzuřený šéf Novy na svou věrnou mouchu plácačku.
,