Reinhard Heydrich

Reinhard Heydrich | foto: Profimedia.cz

Na film o heydrichiádě dostal Najbrt 12 milionů

  • 3
Tragické události druhé světové války odstartované atentátem na Reinharda Heydricha budou pozadím pro film režiséra Marka Najbrta Protektor. Začne se točit ve společnosti Negativ začátkem příštího roku.

Podle Najbrta půjde o příběh manželské dvojice, která v rámci válečného dramatu prožívá vlastní drama soukromé.

"Riskantní hra o kariéru, lidskou důstojnost a nakonec i o život v temných a krvavých časech heydrichiády," charakterizoval režisér scénář, na kterém se podílel s Robertem Geislerem a Benjaminem Tučkem.

Když prý dokončil film Mistři, z legrace si s ostatními říkal, že další scénář bude o holokaustu.

"Uběhlo pár měsíců a s překvapením jsem zjistil, že je to vlastně pravda. To téma se k nám dostalo přirozenou cestou. Bavilo nás přemýšlet o době, která se leckomu může zdát už hodně vzdálená a přesto se podstatným způsobem podepsala na naší současné situaci a mentalitě," dodal.

Protektorát označil za podivný svět postavený na lži - Němci se v něm vydávali za ochránce a většina Čechů za ochraňované. Kdo chtěl, mohl žít v závětří, kdo nechtěl nebo měl smůlu, toho strhl vír dějin a vystavil ho těm nejtěžším zkouškám.

"A to je případ našich postav. Jejich příběh se odehrává v rozmezí let 1938 a 1942 a vrcholí za heydrichiády. Nezanedbatelnou roli v něm hraje rozhlas, kolo parašutisty Kubiše, láska, morfium a bájný protektorátní fantom zvaný Pérák," dodal Najbrt.

Ústřední dvojicí ve filmu, jehož obsazení zatím není známé, jsou manželé Emil a Hana. On je rozhlasový reportér, ona herečka. Píše se rok 1938. Hana zažívá konjunkturu, hraje v divadle i ve filmu - Emil žárlí. Začátek války a německá okupace však obrátí jejich existenci naruby.

"Tu dobu jsme si nevybrali kvůli rozehrávání nějakého kostýmního spektáklu. Chceme natočit živý, současný film o minulosti, jenž nenahlíží dávné události z dějinného hlediska, ale z perspektivy bytů, domů a ulic, v nichž naši předchůdci zažívali časy nejtemnější, a přesto nepřetržitě žili," shrnul Najbrt tvůrčí záměry celého týmu.

Na natočení filmu Protektor získal od Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie letos nejvyšší a zároveň rekordní částku: 12 milionů korun.

,