Jean-Claude Carriere | foto: Profimedia.cz

Oba jsme si oblíbili Juliette Binoche, vyprávěl o Kunderovi scenárista

  • 0
Dokument o slavném rodákovi Milan Kundera: Od žertu k bezvýznamnosti počítá s premiérou „velmi předběžně“ 1. dubna; pokud se kina otevřou. Zatím zveřejnil jen vzpomínku na zesnulého scenáristu Jeana-Claudea Carrièra, který v něm vystupuje.

Francouzský spisovatel a scenárista Jean-Claude Carrière, který spolupracoval i s Milošem Formanem, vzpomíná v dokončovaném dokumentu, jak se s Kunderou setkal při filmovém přepisu jeho Nesnesitelné lehkosti bytí.

„Právě práci na adaptaci Nesnesitelné lehkosti bytí považuje Kundera za jednu z nejsložitějších, nejspíš vůbec nejtěžší z celé jeho tvorby. Nemohl se opřít o děj a musel do situací převést myšlenky,“ vypráví v dokumentu Jean-Claude Carrière. 

S Kunderou zůstali přáteli, přestože spisovatel nemá filmovou verzi  Nesnesitelné lehkosti rád pro „americké“ vyprávění a nevěrohodnost dobových reálií v tehdejším Československu. „Ale oba jsme si oblíbili herečku Juliette Binoche v hlavní roli Terezy,“ líčí scenárista.

„Carrière byl francouzský elegán a gentleman, který ve společnosti spíše naslouchal, asi proto, že vyprávěl svými scénáři. Bydlel ve velké domě ve vnitrobloku navenek obyčejného pařížského činžáku, uvnitř klidné oázy zaplněné stromy,“ popisuje režisér dokumentu Miloslav Šmídmajer.

Carriere zemřel 8. února ve věku 89 let. V Kunderově portrétu vystoupí vedle něj a jiných zahraničních umělců také Jiří Bartoška, Jan Kačer či Milan Uhde, projekt vzniká v koprodukci s ČT.