Lynchovy filmy v kině Aero

- Kino Aero i v roce 2000 pokračuje v tématických profilech zajímavých a významných režisérů. O tomto víkendu a krátce po něm to bude nejdříve miniprofil Davida Lynche, který představí tři snímky, včetně jeho prvního a také zatím posledního. Ve čtvrtek na něj hned naváže obsáhlejší retrospektiva Emira Kusturici, v jejíž rámci bude v premiéře uveden snímek Černá kočka, bílý kocour z roku 1998.

V sobotu začíná profil Davida Lynche projekcí jeho celovečerního debutu Mazací hlava. Tento kultovní, temně surrealistický příběh začal vznikat již za Lynchových studií na Americkém filmovém institutu, kvůli nedostatku financí byl však dokončen až o několik let později, v roce 1976.

Silně avantgardní horror, na jehož podobu měly silný vliv autobiografické prožitky režiséra, vypráví příběh tiskaře Harryho, kterému jeho snoubenka porodí značně nelidské miminko. Nad nejasným dějem s minimem dialogů jasně převažuje výrazná vizuální stránka, ve které se již jasně objevují hlavní motivy budoucí Lynchovy estetiky: spoře osvětlené, deprimující interiéry, blikající zářivky, narušení jedinci, deprimující industriální hluk a všudypřítomné sny a halucinace.

V neděli 19.3. a pondělí 20.3. bude promítnut kontroverzně přijímaný film Lost Highway, označovaný za film noir jedenadvacátého století. Jazzový hudebník Fred žije v přepychové vile se svou znuděnou manželkou Renée. Řada nevysvětlitelných okolností přivede nakonec Freda do vězení za vraždu své manželky, i když je z největší pravděpodobností nevinný. Děj filmu ale není nijak snadné upokojivě vysvětlit, je ho možné, stejně jako předcházející Mazací hlavu, interpretovat a pochopit nejrůznějšími způsoby.

Tutu skromnou přehlídku zakončí v úterý a ve středu zatím poslední režisérův film, Příběh Alvina Straighta. Tato milá a neskutečně pomalá road movie mnohé Lynchovy skalní příznivce zklamala. Místo tajemného a mnohoznačného snímku překvapil Lynch jednoduchou, až klasickou výstavbou filmu a hlavně zcela normálním příběhem, který zcela postrádá klasickou lynchovskou psychopatologii hlavních postav.