Krev zmizelého

Krev zmizelého - Václav Jiráček a Vladimír Dlouhý ve filmu Krev zmizelého | foto: Česká televize

Krvi zmizelého vládne Cibulková

Film Krev zmizelého má tři výhody. Nedostal silného hollywoodského soupeře, jedinou další novinkou je slovenský snímek Zostane to medzi nami. Nabízí rozmáchlou podívanou. A Vilma Cibulková v hlavní roli smiřuje s lecčím, co ve filmu skřípe.

Drhne to zejména ve stavbě. V křesle architekta sedí nespoutaný scenárista Vladimír Körner s olbřímí syrovou freskou "malých" osudů zmítaných velkými dějinami, u základů však chybí věcný polír čili dramaturg, jenž by se nebál klasikovi postavit a zkrotit jeho smělé sny.

Výsledkem je pak mohutné, barvité, leč neurovnané vyprávění, jehož původní síla z období válečných let slábne a začne se podobat seriálu s odbočkami a skoky.

Přitom ústřední hrdinky, dvě generace žen beroucích na sebe službu milosrdných andělů, za niž krutě platí, by drama s téměř antickou naléhavostí unesly klidně samy.

Matka a nemanželská dcera zakleté do začarovaného kruhu vydírání, jež se probouzí v paměti pokřivených charakterů s každým dalším pokřiveným režimem, poskytují i velmi užitečný příklad, jakými zbraněmi nutila StB své oběti ke spolupráci.

Nicméně to je jen drobný střípek z příliš rozlehlé až zmateční ságy, jež se nakupením postav, dějů i ornamentů stává protipólem křišťálové čistoty obsahu i tvaru Údolí včel či Zániku samoty Berhof, rovněž körnerovských látek v režii Vláčilově a Svobodově. Milan Cieslar má jiné vidění.

Miluje efektní krvavé seče na bílém sněhu, ale pomíjí strojené promluvy "tráva bude zase zelená", "duše žije, tělo umírá", "moje otčina je ztracena" a vůbec nadužívání pojmů nebe, peklo, anděl.

Šťastně obsadil herce pro dva národní typy, které přitom nejsou nikterak nové: Jiřího Lábuse, jehož poskok proplouvá švejkovsky dějinami s úžasem nad "blbci, co umírají za ideály", a Igora Bareše coby křiváka, jenž z krádeže udělá odboj, ze svinstva vytěží funkci a mstou si nahrazuje mužské mindráky.

Dobře si vede také Ester Geislerová v roli dcery, nicméně Krev zmizelého je především filmem Vilmy Cibulkové. Když se svléká u lože raněného vojáka, dovede něžné "ty přece neumřeš, chlapečku" říci bez falše, s mateřskou útrpností, nikoli hrou na vášeň. Stejně vyrovnaně proplouvá dalšími epizodami včetně nejdrsnějších výjevů po válce, kdy dítě vidí vraždy Němců a znásilněné ženy.

Bohužel silné syrové obrazy sráží režie mnohokrát viděnými symboly, panenkou v říčním proudu, výjevy z plynových komor či dětskou představou otce – rytíře v bílém plášti, jenž po hamletovsku volá "naplň můj testament" a zpomaleně kráčí snovou krajinou.

A pak se vrší další motivy, politické i lidské, rok 1956 a vztah dcery s mladým Řekem, matčino věznění, nečekané dědictví, cesta do Rakouska, klášter, povstání v Africe, kde slaňuje z vrtulníku Marek Vašut...

Krev zmizelého chce stíhat rodinnou kroniku i dějepisné vysvětlivky. Zahltí se, těká, ztrácí nit – jako když dítě překotně vykládá historku ze školky, tu nejdůležitější na světě. Teprve dospělost se umí vzdát nepodstatného pro podstatné.

,