Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tony Blair králem, z Harryho jen „nacista“. Seriál Koruna končí rozpačitě

  14:51
Seriál Koruna se v posledních dílech prý nedokázal přenést přes smrt princezny Diany a k příběhu samotné Alžběty se plně nevrátil. Zamrzí i pouhá karikatura Harryho, jehož postava přitom měla velký potenciál. Tvůrci prý naopak příliš času věnovali vztahu Kate a Williama, který přitom tolik dramatického potenciálu nenabízí.

Britský televizní publicista Jack Seale se zjevně stále ještě nevzpamatoval z údajně kontroverzního momentu, když se ve čtvrtém díle závěrečné série Koruny zjevil duch princezny Diany. Zprávy, že se taková scéna v seriálu objeví, předcházely už listopadovou premiéru úvodních čtyřech dílů.

Jak se od poloviny listopadu mohli diváci přesvědčit, nic zas tak skandálního se nakonec nestalo. V díle, který popisoval situaci v královské rodině těsně po tragické smrti princezny z Walesu, si herečka Elizabeth Debicki skutečně ještě jednou „posmrtně“ zahrála roli Diany. Ta se zde ve dvou na sobě nezávislých scénách „zjeví“ Charlesovi i královně Alžbětě, aby s nimi vedla krátký rozhovor.

Imelda Stauntonová jako Alžběta II. v jednom ze závěrečných dílů šesté série seriálu Koruna

Peter Morgan si tak pomohl, aby vyjádřil pohnutky obou pozůstalých, nic moc skandálního se opravdu nestalo. Vzhledem k tomu, jak úvod série dopadl, to vlastně patřilo k tomu lepšímu, co seriál nabízel.

V aktuálním článku britského deníku The Guardian se nicméně publicista Seal k momentu opět vrací, aby ho poměřil se zbývající šesticí dílů, které jsou od čtvrtka na Netflixu k vidění. „Finální epizody nabízí zlepšení oproti divočině s Dianiným duchem,“ píše zde. „Ačkoli i zde najdeme snovou sekvenci s Tonym Blairem jako králem,“ prozrazuje další Morganův nečekaný nápad.

RECENZE: Mramorová Diana i Charles. Šestá Koruna je luxusně natočená soap opera

Sen se zdá královně Alžbětě a má patrně vyjádřit její obavy z rostoucí popularity oblíbeného britského ministerského předsedy. „Nejriskantnějším momentem nových epizod je snová sekvence, ve které si královna představuje, že její vláda končí nástupem nového krále - Tonyho Blaira,“ prozrazuje recenzent Guardianu.

Každá z posledních šesti epizod je prý věnována jednomu konkrétnímu tématu. Právě tato se zmiňovanou sekvencí prý popisuje Blairův vzestup i pád. A údajně patří k tomu nejlepšímu, co závěr Koruny nabízí. Bertie Carvel se přitom Blairovy role zhostil „přesvědčivě“.

„Koruna 6B“

Od čtvrtka 14. prosince lze na Netflixu sledovat posledních šest dílů seriálu Koruna. Závěrečnou sérii totiž tvůrci rozdělili do dvou premiér. Už od poloviny listopadu si diváci mohli pustit úvodní čtyři díly popisující tragické události okolo princezny Diany.

Závěrečná šestice epizod popisuje dění v britské královské rodině mezi lety 1997 a 2005. Do bližší minulosti už Peter Morgan pokračovat nechtěl, chyběl by mu prý potřebný odstup. Seriál Koruna tak končí šestou sezonou.

Ústřední postavou závěru oceňovaného seriálu nicméně zůstává princ William, který se srovnává s realitou veřejného činitele. „Potencionálně zajímavější postava Harryho zůstává pouze karikaturou nezbedného sourozence, který kouří trávu a převléká se za nacistu,“ píše Guardian. Chválí nicméně výkon Luthera Forda, který si právě Harryho zahrál. Stejně jako výkony Eda McVeye (William) a Meg Bellamy (Kate): prý zcela v rozporu s nedostatkem jejich hereckých zkušeností.

Web The Collider pak shrnuje, že závěrečné díly postrádají lesk dřívějších sezon. Může to prý být i tím, že Dianin příběh zcela zastínil ten královnin a Morgan se k osudu Alžběty už plně nevrací ani po princeznině smrti. „Seriál tráví příliš mnoho času vývojem vztahu mezi princem Williamem a Kate Middletonovou, který přitom není dostatečně zajímavý, aby udržel celý zbytek série,“ píše web. Collider naopak oceňuje epizodu, která se vrací k osudu královniny sestry Margaret a jejím zdravotním problémům. Právě tady se prý začíná rozpadat dosud pečlivá fasáda Alžbětina obrazu.

Smířlivěji závěr oceňovaného seriálu vidí recenzent amerického The Washington Post. „Sezona 6B se vrací zpět do windsorských salonů, ložnic a venkovských sídel. A přestože nedosahuje napínavých a dramatických vrcholů dřívějších sérii, nachází se tak ve své komfortní zóně,“ pochvaluje si.

VIDEO: V této rodině na otce a syny moc nehrajeme, říká Charles Williamovi

Všímá si ovšem i záležitosti, která možná vyvolá kritiku podobné té, když si Morgan dovolil celé finální bláznění okolo Diany svalit čistě na Dodiho nevyzrálost. „V jednom z nejdramatičtějších rozhodnutí, které Morgan učinil a které vzbudí vzrušení mezi historiky, figuruje rodina Middletonových. V souladu s některými neověřenými zprávami totiž naznačuje, že Carole Middletonová svou dceru k mladému princi doslova dotlačila a dokonce zaranžovala některá jejich setkání,“ píše se zde.

Server The Wrap očekává, že právě scény mezi seriálovým Williamem a Kate se nakonec dočkají nejvíce novinových titulků a diskuzí. Znamená to ale debatu o těch nejnudnějších částech seriálu, tvůrci prý postavy Williama a Kate zbavili jakékoli motivace. Což taktéž potvrzují zvýrazněnou rolí matky Middletonové.

Jak se tedy Peteru Morganovi povedlo svůj seriálový opus magnum uzavřít, se už od čtvrtka 14. prosince mohou na Netflixu přesvědčit sami diváci. A sami pak rozsoudit, jak podle nich skončil seriál, který od svého uvedení v roce 2016 získal řadu prestižních ocenění. Například čtyři Zlaté glóby a jednadvacet cen Emmy.

Sledovali jste seriál Koruna?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 3. března 2024. Anketa je uzavřena.
  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

SÓLO PRO MORÁVKA: O jednom velkém závodě a jak se tatínek mocně spletl

27. dubna 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

TELEVIZIONÁŘ: Veterán stihl jednapadesát bitev a cestu kolem světa

27. dubna 2024

Jednomístný stíhací letoun, symbol britských ozbrojených sil za druhé světové války, se s odstupem...

RECENZE: Rod spojený Trautenberkem představuje Dynastie Prachařů

27. dubna 2024

Premium Ilja Prachař, David Prachař, Jakub Prachař. Tři generace jednoho rodu tvoří podstatu sobotního...

RECENZE: Uvolněný, bezprostřední večírek. Anna K. pokřtila album Údolí včel

26. dubna 2024  19:50

Premium Zpěvačka Anna K. pokřtila v pražském Foru Karlín aktuální album Údolí včel – za titulní skladbu...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...