Stephen Frears s Evou Zaoralovou přijeli na zahájení festivalu.

Stephen Frears s Evou Zaoralovou přijeli na zahájení festivalu. | foto: David Pilař, iDNES.cz

Karlovy Vary přivítaly Frearse cenou

Mezi prvními významnými hosty, kteří tento rok přijeli do Karlových Varů, je režisér Stephen Frears, jedna z vůdčích osobností britské kinematografie. V rámci slavnostního zahájení festivalu převzal čestný Křišťálový glóbus – Cena za mimořádný přínos světové kinematografii. Ve 23.00 Frears rovněž osobně uvede svůj poslední film – drama Špína Londýna.


Stephen Frears, který začínal jako asistent Karla Reizse a Lindsaye Andersona, dosáhl mezinárodního ohlasu v roce 1985 snímkem My beautiful laundrette (Moje krásná prádelnička), natočeným pro britskou televizi.

Film o mladém Pákistánci, který se snaží najít své místo mezi londýnskými dělníky, měl podobně jako několik dalších filmů natočených v Británii silný sociální podtext.

U nás se Stephen Frears dostal více do povědomí svými hollywoodskými projekty - zřejmě nejznámějším z nich je filmový přepis slavného Laclosova románu Nebezpečné známosti z roku 1988 s Glenn Closeovou, Johnem Malkovichem a Michelle Pfeifferovou v hlavních rolích.

V tuzemsku byla uvedena i černá komedie Hrdina proti své vůli či western z roku 1998 Hi-Lo Country, na videokazetách je k dispozici také adaptace oblíbeného románu Nicka Hornbyho Všechny moje lásky.

V současné době pracuje Frears na filmu Monkeyface, v němž se v hlavních rolích objeví Catherine Zeta-Jonesová a Michael Douglas.