Zpěvačka a herečka Julee Cruise

Zpěvačka a herečka Julee Cruise | foto: Profimedia.cz

Zemřela zpěvačka Julee Cruise, hrála v seriálu Městečko Twin Peaks

  • 4
V 65 letech zemřela herečka a zpěvačka Julee Cruise. Proslavila se zejména spoluprací s režisérem Davidem Lynchem. Její éterický hlas zní v písních ze seriálu Městečko Twin Peaks a objevila se také v několika epizodách.

„Odešla z tohoto světa, v míru a pokoji. Teď už se bude toulat ve vlastním. Odpočívej v pokoji, má lásko,“ napsal na Facebook její manžel Edward Grinnan.

Julee Cruise se narodila 1. prosince 1956 v Crestonu v Iowě. Na univerzitě studovala hru na lesní roh a účinkovala jako herečka a zpěvačka v Minneapolis. Později se přestěhovala do New Yorku, kde v jednom představení ztvárnila roli Janis Joplin a působila tam také jako hledačka talentů pro hudebního skladatele Angela Badalamentiho.

Právě přes něj se seznámila s režisérem Davidem Lynchem. Ten hledal odpovídající hlas pro písničku, kterou zamýšlel do chystaného snímku Modrý samet. Badalamenti složil melodii Mysteries Of Love a přišel s nápadem, aby ji nazpívala právě Julee Cruise.

Výsledek byl natolik sugestivní, že tím započala plodná spolupráce trojice Lynch, Cruise, Badalamenti. Vrcholem byla práce na uhrančivém hudebním doprovodu mysteriózního seriálu Městečko Twin Peaks. Píseň Falling se stala jeho ústřední melodií, za zmínku stojí také neméně nádherná skladba The Nightingale.

V seriálu si i zahrála, objevila se i ve filmovém prequelu Twin Peaks: ohni se mnou pojď a také v třetí řadě Městečka Twin Peaks z roku 2017.

Společně s Davidem Lynchem a Angelem Badalamantim natočila Julee Cruise také předělávku skladby Elvise Presleyho Summer Kisser, Winter Tears, která zazněla ve filmu Až na konec světa režiséra Wima Wenderse.

Její smrt zapříčinily zdravotní problémy, v roce 2018 jí byl jí byl diagnostikován lupus a stěžovala si na chronické bolesti.