Země hojnosti

Země hojnosti - Fotografie z filmu Země hojnosti (2004) | foto: 35mm

Hořké návraty do sladké země hojnosti

Lidské tragédie jsou dostatečně osahanou doménou německého režiséra Wima Wenderse. Jeho snímek z minulého roku Země hojnosti, který má 18. srpna opožděnou premiéru v českých kinech, není výjimkou.

Pracovní název Úzkost a odcizení v Americe je nanejvýš vystihující. Film se totiž odehrává v Los Angeles ve vypjaté době těsně po útocích 11. září, přičemž sleduje vztah Paula, veterána z Vietnamu a nyní federálního agenta a mladičké Lany.

Věk není jediným ostnem jejich komplikovaného vztahu. Velkou obsesí Paula je totiž fanatická obrana Ameriky před ostatním světem, kdežto misionářka Lana zarputile brání práva menšin.

Země hojnosti není protiamerickým filmem. "Když jsem pracoval na příběhu, byla mi zprvu mnohem bližší postava Lany, jak jsem se ale prokousával dál, stávala se mi naopak bližší postava Paula. Teprve až v závěru jsem se dokázal vyrovnat a srovnat s oběma postavami a jejich problémy," tvrdí Wenders.

Základním tématem filmu je komunikace - její možnost, nutnost i obtíže. "Důležitým motivem filmu je, že Lana se vrací po dlouhodobém pobytu v Palestině a svoji rodnou zem se musí znovu učit poznávat, protože se v době její nepřítomnosti naprosto změnila," dodává Wenders.

Režisér do hlavních rolí obsadil Michelle Williamsovou a Johna Diehla, ústřední píseň filmu napsal a nahrál Leonard Cohen.

ZEMĚ HOJNOSTI (Land of Plenty)
drama, 123 minut
česká premiéra: 18. srpna 2005 (Hollywood C. E. / 35mm)
režie: Wim Wenders - scénář: Wim Wenders, Michael Meredith
kamera: Franz Lustig - hudba: Leonard Cohen
hrají: Michelle Williams, John Diehl, Richard Edson, Burt Young, Gloria Stuart 
oficiální web: www.reverse-angle.com